Aangifte doen met een boekhouder op afstand
In de maand april staan er voor veel zelfstandigen maar liefst twee aangiftes op de agenda, namelijk de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Wilt u overleggen met uw boekhouder, dan zal dit door de corona-crisis op afstand moeten. Gelukkig is dit met behulp van videobellen of boekhouden in de cloud geen probleem.
Moet ik aangifte doen?
De meeste ondernemers zijn verplicht om periodiek aangifte te doen, maar dit geldt niet voor iedereen. Zeker sinds de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) haar intrede heeft gemaakt, kan het goed zijn dat u wordt vrijgesteld van de btw-aangifte. De aangifte inkomstenbelasting is echter voor iedereen verplicht. Hierop is maar één uitzondering. Als u minder dan 15 euro terugkrijgt van de belasting of minder dan 45 euro moet betalen, dan hoeft u geen aangifte inkomstenbelasting te doen.
Wat zijn de gevolgen van de KOR?
Tot en met 2019 betekende de KOR dat kleine ondernemers minder belasting hoefden af te dragen. Vanaf 1 januari 2020 geldt er een vrijstelling van de btw. Ondernemers die gebruikmaken van de nieuwe kleineondernemersregeling rekenen geen btw meer richting hun klanten en hoeven hierdoor ook geen btw-aangifte meer te doen. De btw kan immers niet meer worden verrekend met de uitgaven van dat kwartaal (de voorbelasting).
Waar moet u op letten?
Moet u btw-aangifte doen, dan is dit vaak slechts een kwestie van de betaalde en ontvangen btw met elkaar te verrekenen. Dingen die u zowel zakelijk als privé gebruikt – denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon – kunnen nog wel wat vragen oproepen. Even bellen of mailen met een boekhouder biedt dan al snel uitkomst.
Doet u aangifte voor de inkomstenbelasting, dan is dit in veel gevallen toch wel wat complexer. Zeker wanneer u naast uw werkzaamheden als ondernemer aanvullende inkomsten heeft (gehad) in het boekjaar, bijvoorbeeld via een (parttime) baan in loondienst of een uitkering. En heeft u een fiscaal partner, dan tellen zijn of haar inkomsten ook mee. In het geval van een eigen huis, is ook de WOZ- waarde van belang. En vergeet eventuele aandelen, spaargeld en leningen niet.
Hoe doet u aangifte op afstand?
Al met al moet u behoorlijk wat gegevens aanleveren aan de fiscus. Daarbij wilt u natuurlijk niet het risico lopen dat u aspecten vergeet of verkeerde informatie aanlevert, met wellicht een boete of naheffing als gevolg. De meeste ondernemers schakelen dan ook – in ieder geval voor de aangifte inkomstenbelasting – een boekhouder in.
Niet elke boekhouder is al even gewend met het werken op afstand. Het is dus even wennen. Maar in dit geval is het werken op afstand echt goed mogelijk. Wellicht was u gewend om jaarlijks een paar uurtjes langs uw boekhouder te gaan om daar de resultaten en ontwikkelingen van uw bedrijf te bespreken. Nu de corona-crisis heerst, is dat helaas geen optie.
Gelukkig kunnen we anno 2020 veel regelen op afstand. Bijvoorbeeld via videobellen. De meeste mobiele telefoons hebben hier eigen oplossingen voor. Ook zijn online diverse programma’s te vinden, zoals Skype, Zoom of Jitsi Meet. Ook is contact via Whatsapp voor veel boekhouders inmiddels wel ingeburgerd. Als u het eenmaal gewend bent zult u merken dat het zelfs eigenlijk veel makkelijker werkt dan wanneer u alles in een gesprek bij een kop koffie probeerde samen te vatten!