Bent u al op de hoogte van de nieuwe KOR?

De kleineondernemersregeling (KOR) stimuleert het ondernemerschap. Dankzij deze regeling hoeven kleine ondernemers minder btw af te dragen aan de Belastingdienst. In sommige gevallen hoeven ze helemaal geen btw te betalen. Hebt u interesse in deze regeling? Let dan op, want er staat een wijziging voor de deur. Vanaf 1 januari 2020 worden er enkele veranderingen doorgevoerd in de KOR. Hoe werkt de huidige KOR en wat verandert er in 2020? We leggen het u hier graag uit.

De huidige KOR kort samengevat

Nu geldt dat u als kleine ondernemer in aanmerking kunt komen voor de kleine ondernemersregeling als u per jaar minder dan € 1.883 btw betaalt. U draagt dan minder en in sommige situaties zelfs geen btw af. De huidige KOR is alleen bedoeld voor natuurlijke personen (eenmanszaken) of bij een samenwerking tussen natuurlijke personen, zoals een VOF of een maatschap. De nieuwe KOR zal vanaf 1 januari 2020 niet meer gebaseerd zijn op het bedrag aan btw dat u afdraagt, maar op uw omzet. Kort gezegd, komt er in plaats van een belastingvermindering een btw-vrijstelling.

De nieuwe KOR vanaf 1 januari 2020

Draait u per jaar een omzet van minder dan € 20.000 exclusief btw, dan mag u een beroep doen op de KOR. Alle leveringen en diensten, die zonder het toepassen van de nieuwe KOR met btw zijn belast, tellen hierin mee. Verder wordt bij het vaststellen van de omzetgrens eveneens de btw-vrijgestelde omzet meegerekend uit eventuele diensten, zoals het leveren en verhuren van onroerende zaken, financiële diensten en verzekeringsdiensten. Andere btw-vrijgestelde diensten tellen niet mee voor het bepalen van de omzetgrens. Denk hierbij aan medische dienstverlening, sportdiensten en diensten door schrijvers en journalisten.

Voor wie is de nieuwe KOR bedoeld?

De nieuwe kleineondernemersregeling is bedoeld voor iedere ondernemer, onafhankelijk van de rechtsvorm. Daarnaast kunnen nu ook verenigingen en stichtingen van de regeling gebruikmaken. Doet u een beroep op deze regeling, dan mag u geen btw op uw diensten in rekening brengen. Daarnaast mag u ook niet de btw op kosten (voorbelasting) aftrekken. Verder hoeft u enkel een beperkte btw-administratie bij te houden. Ook hoeft u geen btw-aangifte in te dienen. Kiest u voor de KOR, dan is deze regeling 3 jaar geldig of totdat u de grens van € 20.000 aan omzet overschrijdt.

Wat als ik de grens van € 20.000 tussentijds overschrijd?

Maakt u gebruik van de KOR en gaat u tijdens het kalenderjaar over de grens van € 20.000 omzet heen, dan dient u btw in rekening te brengen vanaf het moment dat u deze grens overschrijdt. Dit betekent ook dat u vanaf dat moment een gewone btw-administratie moet bijhouden. De omzet die u voor het overschrijden van de grens hebt gemaakt, blijft vrijgesteld van btw. U mag de komende 3 jaar geen beroep meer doen op de kleineondernemersregeling.

Is de KOR in mijn situatie voordelig?

We raden u aan om uw situatie door een gecertificeerde boekhouder te laten analyseren. Er zijn namelijk een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Bent u van plan om binnenkort een grote investering te doen? Houd er dan rekening mee dat u met de KOR de btw op uw investering niet kunt verrekenen als voorheffing. Een voordeel van deelname aan de KOR is dat u minder administratieve verplichtingen hebt. Houd er wel rekening mee dat u echter geen btw meer mag aftrekken of terugvragen. Zo zijn er nog meer zaken die u dient te overwegen. Uw boekhouder kan u hier alles over vertellen.

Is de KOR interessant voor u? Meld u op tijd aan

Wilt u graag een beroep doen op de kleineondernemersregeling in 2020, dan kunt u zich tot 20 november 2019 hiervoor aanmelden bij de Belastingdienst.