Boekhouding bijhouden ZZP: waarop letten?

Hoe staat het met uw basiskennis boekhouding? Of u als zzp’er uw administratie uitbesteedt of grotendeels zelf doet, het blijft belangrijk om voldoende basiskennis van boekhouding te hebben. Vergeet niet dat u altijd de eindverantwoordelijke bent voor uw ZZP boekhouding, dat geldt ook als u uw boekhouding uitbesteedt. Maar u staat er niet alleen voor. We helpen u hier graag op weg. Lees meer over: boekhouding bijhouden ZZP, waarop letten?

Boekhouden begint vóór de start van uw bedrijf

Wat veel zzp’ers niet weten is dat het verstandig is om al voor de start van uw bedrijf te beginnen met uw zzp boekhouding. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar we leggen het u hier graag verder uit. Zorg dat u voor de start van uw bedrijf een goed beeld hebt van wat uw uitgaven en inkomsten zijn. Dit helpt om uw financiën steeds goed te organiseren. Daarnaast zult u mogelijk alvast enkele investeringen doen voor uw onderneming, bijvoorbeeld een computer, een machine of kantoorbenodigdheden aankopen. Vergeet niet dat u deze kosten meestal fiscaal kunt aftrekken. Bewaar daarom altijd de bonnetjes en zorg ervoor dat u ze gemakkelijk kunt terugvinden.

Boekhoudsoftware ZZP

Boekhouding bijhouden ZZP: een overzichtelijk systeem!

Zorg dat u van begin af aan een ordelijk systeem opzet voor het bijhouden van uw ZZP boekhouding. In het begin gaat het misschien om enkele bonnetjes, facturen en offertes, maar voor u het weet groeit de stapel flink. Ook als u uw boekhouding uitbesteedt, is dit belangrijk. U bespaart uw boekhouder tijd, waardoor u minder boekhouderskosten hebt. Kies een vast moment per week of per maand om u over uw boekhouding te buigen. Een boekhouding bijhouden ZZP bestaat uit 5 onderdelen:

  • Inkomende facturen
  • Uitgaande facturen
  • Bonnetjes en bankafschriften
  • Fiscale documenten
  • Contracten en andere juridische documenten

Door deze documenten goed te ordenen in vijf verschillende ordners, hebt u al de basis gelegd voor een overzichtelijke ZZP administratie.

Wat zijn de regels van de Belastingdienst?

Voor het bijhouden van een ZZP boekhouding is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de regels van de Belastingdienst. De Belastingdienst vereist onder meer dat uw administratie uit de volgende basisgegevens bestaat:

  • Grootboek
  • Debiteurenadministratie
  • Crediteurenadministratie
  • Voorraadadministratie
  • In- en verkoopadministratie
  • Loonadministratie (indien van toepassing)

Weet u hoe u dit moet aanpakken? Een professionele boekhouder ZZP kan u helpen met het opzetten van uw ZZP boekhouding en u tips geven voor het bijhouden van uw boekhouding. Een andere belangrijke vereiste van de Belastingdienst is dat u uw boekhouding zeven jaar bewaart.

Overige tips boekhouding bijhouden ZZP

  • Boekhouding digitaal bewaren
    Enkel een papieren administratie is niet meer van deze tijd. Een digitale administratie is zowel voor u als zzp’er als voor uw boekhouder en de Belastingdienst veel prettiger werken. Laat u daarom adviseren over online boekhoudsystemen en software. Let op: maak altijd back-ups van uw administratie. Een gecrashte computer is geen excuus om niet aan de bewaarplicht van zeven jaar te kunnen voldoen!
  • Zakelijke rekening openen
    U bent als zzp’er niet verplicht om een zakelijke rekening te open, maar het is voor het bijhouden van de boekhouding wel gemakkelijker en overzichtelijker. Zo blijven uw zakelijke en privé inkomsten en uitgaven gescheiden. Daarnaast biedt het ook een professionelere uitstraling.
  • Fiscale voordelen voor starters
    Verdiep u ook in de fiscale regelingen voor ondernemers, die u fiscaal voordeel bieden. Denk onder meer aan de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Onderzoek eveneens welke kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Of ga eens het gesprek aan met een boekhouder ZZP die u hier alles over kan vertellen!
Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar