Coronavirus: de gevolgen en adviezen voor zzp’ers
Nederland telt circa 1,2 miljoen zzp’ers. Behoort u ook tot die groep? Dan weet u dat het leven van een zzp’er niet altijd over rozen gaat. Financiële risico’s horen bij het ondernemerschap; soms gaat het u voor de wind, soms is het zakelijk gezien wat rustiger. Als donderslag bij heldere hemel duikt ineens het nieuwe coronavirus op! De impact hiervan dringt nog maar sinds kort tot ons door, maar de hele wereld staat al volledig op zijn kop. Hebt u als zzp’er ook ineens een lege agenda? Wat nu!?
Tijdelijke inkomensondersteuning: ook voor zzp’ers
De afgelopen tijd was er veel discussie rondom zzp’ers. Al veel te vaak werd deze groep weggezet onder het mom van ‘Wat moeten we ermee?’ en ‘Ze hebben er toch zelf voor gekozen?’ Toch kan de overheid niet meer om de zzp’ers heen, want het aantal neemt gestaag toe. Sommige hebben hier bewust voor gekozen, maar voor veel zzp’ers was het een noodgedwongen stap. Vanwege het gebrek aan alternatieven en om toch brood op de plank te krijgen, hebben ze moedig het initiatief genomen om hun eigen business te starten.
Er komt tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze regeling geldt ook voor zzp’ers. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. Meer informatie: https://www.kvk.nl/corona/veelgestelde-ondernemersvragen-over-corona/
‘Zzp’ers hebben bewust een risico genomen’
Met de eerste tekenen van het coronavirus in ons land, zagen de zzp’ers de bui al hangen. Als het dan kort daarna echt menens is, stelt minister Wiebes van Economische Zaken ook nog eens: “Het zal voor heel veel zzp’ers een teruggang in inkomsten betekenen. Daar hebben zij ook een beetje zelf voor gekozen. De zzp’ers hebben zelf gezegd dat ze geen vast dienstverband willen. Deze mensen hebben zelf bewust dat risico genomen.” Dat ging bij de zzp’ers niet in de koude kleren zitten. ‘Stuitend’ vond FNV-voorzitter Han Busker deze uitspraak van de minister.
Dat deze uitspraak van minister Eric Wiebes onhandig was is zacht uitgedrukt. Veel zzp’ers hebben met ongeloof zijn mening aangehoord.
Hebt u ook ineens een lege agenda als zzp’er?
Zzp’ers zien we in vrijwel alle sectoren. Evenementen, beurzen, opdrachten, projecten en trainingen; alles wordt afgezegd door het coronavirus. Een grote groep zzp’ers zit ineens met een lege agenda. Veel zzp’ers namen bovendien zelf de verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid en die van anderen door hun werk neer te leggen. ‘Maar hoelang gaat dit nog duren?’ vragen veel zzp’ers zich verontrustend af. Niemand weet hierop het antwoord. De geluiden die we horen uit de zzp-wereld zijn, dat men wel een reserve heeft, maar dat dit potje niet onuitputtelijk is. Hoe moet dat met alle rekeningen die zich opstapelen en zonder inkomsten? Als het coronavirus nog lang de scepter zwaait, is het reservepotje zo leeg.
Hoe zit het met het ‘kanon aan maatregelen’ voor zzp’ers?
Een dag na zijn stuitende uitspraak over zzp’ers nuanceert minister Wiebes toch zijn woorden: “Wat ik bij WNL heb gezegd is dat ondernemers eigen risico dragen, maar wat ik ook heb gezegd is dat dit geen ondernemersrisico meer is. Dit is het coronarisico en daar moeten mensen nou juist niet de dupe van worden.” Ondertussen heeft het kabinet toegezegd dat er een ‘kanon aan maatregelen’ komt voor ondernemers.
Een van de belangrijkste maatregelen is dat de regels voor zzp’ers voor het verkrijgen van een bijstandsuitkering worden versoepeld. Zo komen zzp’ers eerder in aanmerking voor een uitkering, zonder vermogens- of partnertoets. Dus ook als u bijvoorbeeld een eigen huis hebt, kunt u hier aanspraak op maken. Het gaat hier bovendien om een gift. Verder krijgen gemeenten de opdracht om de bijstand een stuk vlotter uit te keren, dan momenteel het geval is. Dit moet wel nog juridisch in orde gemaakt worden, dus het is op dit moment nog niet mogelijk om aanspraak te doen op de bijstandsregeling.
Positieve reacties op het overleg over het noodpakket
De vakbond FNV en de werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerden positief op hun overleg met minister Koolmees van Sociale Zaken en minister Wiebes van Economische Zaken over het noodpakket voor ondernemers. De FNV-voorzitter benadrukt dat er een overbruggingsregeling zou moeten komen, zodat bedrijven lonen kunnen blijven uitbetalen en er geen ontslagen vallen. Ook wordt de suggestie gedaan om een fonds in te richten voor zelfstandigen. De vakbond en werkgeversorganisatie zijn tevreden over het overleg met het kabinet. De verwachting is dat het kabinet met goede maatregelen komt. Er zal in ieder geval de komende drie maanden 10 tot 20 miljard euro beschikbaar komen om bedrijven en zelfstandigen te ondersteunen.
———————–
Belangrijke informatiebronnen en adviezen m.b.t. het coronavirus voor zzp’ers
– Lees hier de maatregelen die de Belastingdienst neemt vanwege Corona
– Het coronavirus: check hier je regelingen
– Veelgestelde ondernemersvragen (met antwoorden) over corona