Is de jaarrekening verplicht voor zzp’ers?

Een goede boekhouding is voor elke zzp’er onmisbaar. Vooral tegen het einde van het jaar is het belangrijk om de balans op te maken. Hoe staat mijn onderneming ervoor? Een goede manier om daar een beter zicht op te krijgen is door een balans en een winst- en verliesrekening op te stellen. Wilt u zeker weten dat dit goed gebeurt, roep dan de hulp in van een Boekhouder ZZP. Maar hoe zit dat nu met die jaarrekening? Ben ik als zzp’er ook verplicht om een jaarrekening op te stellen?

Verplichtingen ZZP boekhouding

Een goede boekhouding is wettelijk verplicht. De Belastingdienst eist van zzp’ers dat ze elk jaar een balans en een winst- en verliesrekening opstellen. Met de balans wordt de actuele situatie van de onderneming bedoeld op 31 december van het betreffende jaar. Op de balans worden uw bezittingen en schulden vermeld. Denk bij bezittingen aan zaken als inventaris, vorderingen en liquide middelen. Onder schulden vallen onder meer de omzetbelasting, leningen, eigen vermogen en crediteuren. De winst- en verliesrekening laat de winst en de kosten zien. U gebruikt deze gegevens straks voor de aangifte van uw inkomstenbelasting

Boekhoudprogramma ZZP

Jaarrekening niet verplicht voor zzp’ers

De jaarrekening is een nog veel uitgebreider jaaroverzicht van uw onderneming. Het bestaat uit een jaarverslag, een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting hierop. Welke eisen er exact worden gesteld aan de jaarrekening is ook afhankelijk van de soort onderneming. Als zzp’er bent u echter niet verplicht om een jaarrekening in te dienen bij de Kamer van Koophandel. Toch kan het in sommige gevallen een goed idee zijn om een jaarrekening op te laten stellen door een Boekhouder ZZP.

Wanneer toch een jaarrekening opstellen?

Wanneer u van plan bent om bij een bank een lening of een hypotheek aan te vragen is het toch slim om een jaarrekening op te laten stellen. In dit geval zijn alleen de balans en de winst- en verliesrekening vaak niet voldoende. Een jaarrekening opstellen is een behoorlijke klus en kan u dus veel geld kosten wanneer u dit door een boekhouder laat doen. Bedenk daarom vooraf bij het afsluiten van een boekhoudpakket bij een boekhouder of u wel of geen jaarrekening wilt. Hebt u niet per se een jaarrekening nodig, dan kunt u hier flink wat boekhoudkosten op besparen.

Boekhouder ZZP gezocht?

Wilt u als zzp’er uw boekhouding graag uitbesteden? Dan bent u hier op het juiste adres om een betrouwbare en ervaren boekhouder zzp te vinden. U kunt hier gemakkelijk online een offerte-aanvraag indienen. Wij zorgen ervoor dat u binnen 24 uur offertes ontvangt van meerdere boekhouders uit uw regio die aan uw wensen kunnen voldoen. Deze service is geheel kosteloos en vrijblijvend. Door de boekhouder offertes met elkaar te vergelijken vindt u snel de beste en voordeligste match!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar