Mag mijn partner meewerken in mijn bedrijf?

U heeft een eigen bedrijf opgestart en nu vraagt u zich misschien af of uw partner mag meewerken in uw zaak en of dit fiscaal aantrekkelijk is? Daarvoor bestaan verschillende regelingen, waaronder de meewerkaftrek en de partnervergoeding. Wanneer kom ik hiervoor in aanmerking? Wat is financieel en fiscaal het meest aantrekkelijk? Lees hier meer over de mogelijkheden om uw partner mee te laten werken in uw zaak!

Wanneer meewerkaftrek of partnervergoeding?

Om in aanmerking te komen voor de meewerkaftrek of partnervergoeding moet u eerst zelf als ondernemer aan een aantal vereisten voldoen. Op de eerste plaats moet u aangemerkt worden als ondernemer. Daarnaast moet u aan het urencriterium voldoen. Dit houdt in dat u per jaar minimaal 1225 uur aan uw bedrijf besteedt. Vervolgens is het belangrijk dat uw partner 525 uren of meer in uw bedrijf werkt. Verder dient u samen met uw partner te voldoen aan de vereisten die er gelden voor een fiscaal partnerschap.

Boekhoudsoftware ZZP

Wat is de meewerkaftrek?

Betaalt u als ondernemer geen vergoeding voor de werkzaamheden die uw partner in uw bedrijf verricht of is deze vergoeding lager dan € 5.000 per jaar, dan kunt u aanspraak maken op de meewerkaftrek. De vergoeding tot € 5.000 is voor u als ondernemer niet aftrekbaar. De hoogte van de meewerkaftrek wordt bepaald door de hoogte van uw winst in combinatie met het aantal uren dat uw partner meewerkt in uw zaak. Bent u bijvoorbeeld een startende ondernemer en maakt u nog geen winst, dan kunt u geen aanspraak maken op deze aftrekpost. Het bedrag van de meewerkaftrek en de vergoeding tot € 5.000 worden niet gezien als inkomen voor uw partner. Uw partner betaalt hier dus geen belasting over.

Houd een goede urenadministratie bij

Niet alleen voor uw eigen werkzaamheden, maar ook voor de werkzaamheden van uw partner binnen uw bedrijf dient u een goede urenadministratie bij te houden. De Belastingdienst controleert regelmatig of er aan het urencriterium wordt voldaan. Ook niet alle soorten werkzaamheden tellen mee. Huishoudelijke taken tellen bijvoorbeeld niet mee als werkzaamheden van uw meewerkende partner. Andere taken als administratieve taken of bijvoorbeeld het poetsen van een afgescheiden bedrijfs- of kantoorruimte worden wel gezien als mogelijke taken voor een meewerkende partner.

Wat is een partnervergoeding?

Het is ook mogelijk om uw partner een vergoeding te betalen voor de werkzaamheden die hij of zij verricht, zonder dat dit wordt beschouwd als een dienstverband. Is deze vergoeding meer dan € 5.000, dan kunt u deze vergoeding aftrekken van de winst van uw zaak. Een vergoeding die lager is dan € 5.000 mag u niet aftrekken van de winst (u kunt dan wel aanspraak maken op de meewerkaftrek). Een vergoeding onder de € 5.000 wordt niet belast als inkomen bij uw partner, een vergoeding hoger dan € 5.000 wordt bij uw partner wel belast als inkomen uit overige werkzaamheden. Wanneer u een partnervergoeding betaalt die hoger is dan € 5.000 dan zal de Belastingdienst controleren of deze vergoeding wel reëel is. Is dit het geval, dan kunt u het bedrag aftrekken van uw winst.

Toch een dienstverband of samen een zaak starten?

Het is ook mogelijk om met uw partner een arbeidsovereenkomst af te sluiten, zodat uw partner gewoon bij u in dienst komt. Dit houdt in dat er voor uw partner dezelfde arbeidsvoorwaarden van kracht zijn als voor eventuele andere werknemers. In dit geval ontvangt uw partner dus gewoon salaris. Tot slot is het ook nog mogelijk om samen een bedrijf te runnen. Dan is het nodig om de rechtsvorm van uw bedrijf te veranderen. Schakel de hulp in van een ervaren boekhouder zzp om te bepalen wat in uw situatie de beste oplossing is!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar