Aftrekposten voor ondernemers:
krijg waar u recht op heeft

Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend

Aftrekposten voor ondernemers: krijg waar u recht op heeft

Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend

Slimme aftrekposten voor zzp'ers

Gratis – Bespaar tot 40% – Boekhouders in uw regio

Slimme aftrekposten voor ondernemers in 2023

Wanneer u uw eigen bedrijf heeft, is het fijn dat u van allerlei aftrekposten en toeslagen gebruik mag maken. U moet investeren en kosten maken om uw bedrijf draaiende te houden. Deze kosten zijn in veel gevallen aftrekbaar van de winst, waardoor u minder inkomstenbelasting betaalt. Waarschijnlijk bent u al op de hoogte van de belangrijke aftrekposten die u niet mag missen in uw boekhouding zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek, stakingsaftrek of lijfrenteaftrek. Maar er zijn ook een aantal andere leuke aftrekposten waar u gebruik van kunt maken al ondernemer. Wij hebben met u meegedacht en een paar van de leukste aftrekposten voor u opgesomd.

“Zakelijke kosten zijn de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben”

– de Belastingdienst –

Werkkleding is volledig aftrekbaar

Werkkleding is voor 100% aftrekbaar van uw winst. Heel goed om te weten, maar wat verstaat de Belastingdienst precies onder ‘werkkleding’? Niet zomaar alle kleding die u voor uw werk gebruikt mag u bestempelen als werkkleding. Wat als werkkleding mag worden gezien, zijn kleren die (vrijwel) uitsluitend op uw werk kunt dragen. In veel gevallen gaat het dan dus over een uniform of overall. Wilt u het kledingstuk ook buiten werktijd dragen, dan moet u het voorzien van een logo van minimaal 70cm2. In dat geval is het wel aftrekbaar. Helaas telt het leuke pak dat u in gedachten had dus niet mee, tenzij u er een groot logo op plakt.

Fancy aktetassen ook

Naast werkkleding zijn accessoires zoals aktetassen of aktekoffers volledig aftrekbaar van uw winst. Hier hoeft u niet per se een beeldmerk op te plaatsen. Die mooie aktetas die u nodig hebt kunt u dus zeker op uw lijstje zetten en als aftrekpost meerekenen.

U kunt ook leuke gadgets aftrekken

Heeft u een pc, laptop of smartphone nodig voor uw werk? Wanneer u een bedrijfsruimte voor uw onderneming hebt, mag u bepaalde kosten aftrekken van uw winst. Hierbij kunt u denken aan de huur van het pand, kantoormeubilair en -apparatuur, energiekosten, schoonmaakkosten of de internetverbinding. Wilt u een laptop voor uw werk aanschaffen, dan kunt u dit als aftrekpost meerekenen. Let er wel op dat u deze laptop niet in één keer af kunt schrijven. U moet dit namelijk verdeeld over drie jaar doen. Daarnaast moet de restwaarde dan nog 10% bedragen. Dus als u een laptop van 1000 euro koopt is dat 1000 – 100 (10% van duizend) = 900 euro wat u totaal kunt aftrekken. Verdeeld over drie jaar is dus 300 euro per jaar. De restwaarde van 100 euro neemt u zelf voor uw rekening.

Terrasje pakken?

Dingen als voedsel, drank, genotsmiddelen en congressen mogen inclusief reis- en verblijfkosten worden afgetrokken. Zakenlunches en borrels kunnen dus worden afgetrokken. Wel is het terugvorderen van BTW van een zakelijke lunch afhankelijk van de locatie. Haalt u de lunch in een horecagelegenheid en eet u de lunch vervolgens op kantoor? Dan mag u de BTW terugvorderen. Bent u van plan om de lunch in de horecagelegenheid te nuttigen? Dan mag u de BTW helaas niet terugvorderen maar kunt u deze uitgaven wel als kosten opvoeren in uw winst- en verliesrekening. De kosten voor een zakelijke lunch kunt u dan voor 73,5% opvoeren in uw winst- en verliesrekening. De overige 26,5% zijn voor eigen rekening.

Weer aan de studie!

Maakt u als ondernemer kosten voor een opleiding of een studie? Dan kunt u dit ook als aftrekpost rekenen. De kosten van de studie moeten wel voor u of uw fiscale partner zijn. U kunt dus niet de kosten voor de studie van uw kind aftrekken. Ook moet de opleiding gericht zijn op je beroep en dient er sprake te zijn van een leertraject. U doet de opleiding dus onder begeleiding of onder toezicht. Wanneer u aan deze eisen voldoet kunt u via de website van de Belastingdienst uitrekenen hoeveel studiekosten u mag aftrekken. Dit is weer afhankelijk van of je wel of geen studiefinanciering krijgt of als uw prestatiebeurs een lening blijft.

Kinderopvangtoeslag

Als zzp’er heeft u wanneer uw kind naar de kinderopvang gaat recht op kinderopvangtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang voor de uren die u besteedt aan uw bedrijf. Om erachter te komen hoeveel toeslag u kunt aanvragen, kunt u een proefberekening maken via de website van de Belastingdienst.

Slimme aftrekposten voor ondernemers in 2023: maak er gebruik van

Kortom, er zijn veel leuke posten die aftrekbaar zijn van de winst waar u als ondernemer gebruik van kunt maken. Dus heeft u recht op één of meerdere van deze aftrekposten, maak er dan gebruik van en doe er uw voordeel mee.

Vergelijk boekhouders

Gebruik maken van slimme aftrekposten?

Vergelijk boekhouders in uw regio

Gratis & bespaar tot 40% op uw kosten

Vergelijk boekhouders

Klantbeoordeling
Klanten beoordelen ons met een 8,9
Lees hier klantervaringen »

Bij Boekhouderzzp.com werken we samen met erkende boekhouders en belastingadviseurs uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Logo's gekwalificeerde boekhouders

Aanbevolen voor iedere ondernemer