Startersaftrek voor zzp’ers:
wat is het en hoe werkt het?
Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend
Startersaftrek voor zzp’ers: wat is het en hoe werkt het?
Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend
Startersaftrek ZZP
Als er voor u als startende zzp’er iets belangrijk is, dan zijn het wel de aftrekposten waar u een beroep op kunt doen. Hiermee kunt u uw winst verlagen, waardoor u minder belasting betaalt. Niemand wil uiteraard te veel belasting betalen. Zeker als startende zzp’er is elke besparing op uw belasting meegenomen. Een van de interessante aftrekposten voor u als startende zzp’er is de startersaftrek. Wat houdt de startersaftrek voor zzp’ers precies in en hoe werkt het? De antwoorden op deze vragen vindt u hier!
Wat is startersaftrek?
Voordat u als ondernemer geld kunt gaan verdienen, moet u vaak eerst heel wat kosten maken. Dat kan mensen tegenhouden om de stap te zetten naar het zelfstandig ondernemerschap. Daarom heeft de regering maatregelen genomen, die het ondernemen aantrekkelijker maakt. Een van die maatregelen is de startersaftrek. Dit is een verhoging op de zelfstandigenaftrek. U kunt als startende zzp’er op deze manier niet alleen aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek, maar u mag ook drie keer in de eerste vijf jaar van uw onderneming een beroep doen op de startersaftrek. In 2025 bedraagt de startersaftrek € 2.123,-.
Wie kan aanspraak maken op de startersaftrek?
Zoals de naam al zegt, is de startersaftrek bedoeld voor startende ondernemers. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen om hier gebruik van te mogen maken, namelijk:
- U hebt recht op de zelfstandigenaftrek.
- In de afgelopen 5 jaar was u niet elk jaar actief als ondernemer voor de inkomstenbelasting.
- In de afgelopen 5 jaar hebt u maximaal 2 keer de zelfstandigenaftrek toegepast.
- In het kalenderjaar of in 1 van de 5 voorgaande jaren was geen sprake van geruisloze terugkeer uit een bv.
Het urencriterium voor zzp’ers
Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek dient u als zzp’er aan het urencriterium te voldoen. Dit betekent dat u binnen een kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan uw onderneming besteedt. Dit is net iets minder dan 24 uur per week. Niet alleen uw facturabele uren tellen mee, maar ook de uren voor o.a. het bijhouden van uw website, de boekhouding, marketing, etc. Let op, in 2025 is deze regel vanwege de coronacrisis versoepeld, omdat een groot deel van de ondernemers hierdoor minder werk heeft. Tussen 1 januari 2025 en 1 juli 2025 mag u minimaal 24 uur per week tellen ook als u niet volledig aan deze uren komt.
Minder of geen belasting betalen
De zelfstandigenaftrek met daarbovenop de startersaftrek kan uw winst flink drukken. Dat is prettig, want dat betekent dat u minder belasting hoeft te betalen. Maakt u als startende zzp’er nog maar weinig winst, dan kan het zelfs zijn dat de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek hoger zijn dan uw winst. In dat geval is er sprake van een negatief saldo. U hoeft dan geen belasting te betalen of u krijgt eventueel belasting terug. In het geval van verlies mag u dit verrekenen met overige inkomsten uit werk en woning. Hebt u geen andere inkomsten? Dan mag u het verlies verrekenen in de andere jaren.
Meer weten over de startersaftrek ZZP?
Wilt u meer weten over de startersaftrek ZZP? Aarzel dan niet om hier contact met ons op te nemen. We brengen u graag in contact met ervaren en erkende boekhouders zzp in uw omgeving, die u uitgebreid kunnen informeren en u kunnen helpen met al uw financiële en fiscale vragen. U ontvangt van ons kosteloze en vrijblijvende offertes van diverse boekhouders in uw regio.
Vragen of uw boekhouding uitbesteden?
Gratis & bespaar tot 40% op uw kosten