Van WW naar ZZP een goed idee?
U bent helaas werkloos geworden en krijgt een WW-uitkering. Een nieuwe baan lijkt ver buiten uw bereik, want de concurrentie op de arbeidsmarkt is torenhoog. U houdt er niet van om stil te blijven zitten, dus kijkt verder dan uw neus lang is. Hé, als ik nu eens zzp’er wordt? Van WW naar ZZP? Is dat een goed idee?
UWV stimuleert ondernemerschap onder werklozen
De statistieken van de Kamer van Koophandel laten zien dat de meeste mensen die in 2015 ondernemer zijn geworden, ervoor hebben gekozen om zzp’er te worden. Van deze mensen komt circa 10% uit de WW. Het UWV stimuleert de laatste jaren mensen met een WW-uitkering om een eigen bedrijf te starten. U kunt sinds 2013 bovendien van het voordeel genieten dat u met uw WW-uitkering in de beginfase van uw onderneming niet verplicht bent om uw inkomsten op te geven.
ZZP’er worden iets voor mij?
ZZP’er worden als wanhoopsdaad? Dat is in ieder geval geen goed idee. Het is wel belangrijk dat u met een goed plan komt. Maar dat niet alleen, het is ook belangrijk dat u voor uzelf nagaat of u wel over de juiste instelling en kwaliteiten beschikt om ondernemer te worden. Hoe komt u hierachter? Op de eerste plaats door met uw ‘adviseur werk’ te spreken die u door het UWV werd toegewezen bij de aanvraag van uw WW-uitkering. Bespreek uw plannen en u kunt ook een aantal testen maken die inzicht geven in of het ondernemerschap bij u past. Ook bent u vervolgens verplicht om de cursus ‘zelfstandig ondernemen vanuit de WW’ te volgen.
ZZP’er in wording: waarop letten?
U hebt ontdekt dat zzp’er worden prima bij u past. Dan is het zaak om alle kansen en bedreigingen van uw toekomstige zelfstandige activiteit te gaan onderzoeken. Hoe doet u dat? Een aantal belangrijke stappen die u niet mag overslaan zijn:
- Informatie aanvragen bij de KvK.
- Statistieken van uw branche bestuderen bij het CBS.
- Onderzoeken wat een geschikte bedrijfslocatie is.
- Bestemmingsplan van de gemeente inzien.
- Alle kosten op een rij zetten.
- Onderzoeken welke vergunningen u nodig hebt.
- Onderzoeken welke verzekeringen u nodig hebt.
- Onderzoeken welke startersregelingen er zijn.
- Onderzoeken welke fiscale voordelen er zijn.
Het is aan te raden om in een vroeg stadium een boekhouder zzp in te schakelen die u wegwijs kan maken in de boekhoudkundige en fiscale aspecten die komen kijken bij zzp’er worden.
Een ondernemingsplan opstellen
Wie vanuit de WW aan de slag wil als zzp is verplicht om een ondernemingsplan op te stellen. Een groot deel van de bevindingen uit bovenstaande aandachtspunten dient u te verwerken in het ondernemingsplan. In dit plan laat u zien wie u bent, wat uw doelstellingen zijn en wat uw onderneming precies gaat doen. U gaat dieper in op waarom u dit bedrijf wilt opzetten, wie uw doelgroep is en hoe u ervoor gaat zorgen dat u opvalt op de markt. Ook moet u inzicht geven in hoe u het kostenplaatje rond krijgt en wat uw verwachtingen zijn. Dit plan geeft op een concrete manier inzicht in de haalbaarheid van uw bedrijf.
Ben ik meteen mijn WW-uitkering kwijt?
Het UWV is overtuigd van uw plannen! ‘Maar wacht eens even; ben ik als startende zzp’er vanuit de WW meteen mijn uitkering kwijt?’ Nee, u kunt kiezen uit twee regelingen die u door de beginfase heen helpen:
De startersregeling
Dit houdt in dat u gedurende 26 weken een vaste procentuele korting krijgt. U krijgt dus wel WW-uitkering, maar het bedrag is 29% lager dan voorheen. Uw adviseur van het UWV bepaalt of u voor deze regeling in aanmerking komt.
Uitkering gedeeltelijk stopzetten
U kunt uw uitkering stopzetten over de uren die u gaat besteden aan uw onderneming. U hebt dan geen toestemming nodig van uw adviseur om als zzp’er aan de slag te gaan. Het is wel belangrijk dat u het aantal uren dat u als zzp’er werkt doorgeeft aan het UWV en de Belastingdienst.