De VAR-verklaring vervalt en afgeschaft, en nu…?

De laatste maanden is de afschaffing van de VAR-Verklaring hét gespreksonderwerp onder zzp’ers. Begrijpelijk, want veel zzp’ers hebben twijfels en vragen over de nieuwe modelovereenkomsten en hoe dit in de praktijk werkt. Wij vonden het de hoogste tijd om de feiten en fabels op een rijtje te zetten zodat u als zzp’er duidelijkheid en zekerheid krijgt over de werkwijze via modelovereenkomsten.

Wat gaat er veranderen?

Zoals we nu allemaal weten vervalt de VAR-verklaring per 1 mei 2016 en is er tot 1 mei 2017 een overgangsperiode. Dit betekent dus dat u als zzp’er per 1 mei 2016 geen nieuwe VAR-verklaring meer kunt aanvragen, maar dat de huidige VAR-verklaring nog wel geldig is tot 1 mei 2017. In de tussentijd kunt u met uw huidige opdrachtgevers onderling afstemmen welke voorwaarden u gaat opnemen in de modelovereenkomst om er per 1 mei 2017 definitief mee te werken.

Boekhoudprogramma ZZP

Zorgt de modelovereenkomst voor een papieren rompslomp?

Veel zzp’ers denken dat er een enorme administratie door de komst van de modelovereenkomsten ontstaat. Wiebes, staatssecretaris van financiën, benadrukt dat dit juist niet het geval is. Momenteel zijn er meer dan een half miljoen VAR-verklaringen in omloop. Een papieren document dat opdrachtgevers en opdrachtnemers constant naar elkaar toesturen. Met de komst van de modelovereenkomsten is dit niet meer nodig. Zzp’ers kunnen met hun opdrachtgever onderling, zelfs per mail, een overeenkomst opstellen om zo zekerheid in te bouwen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Op de website van de Belastingdienst staan een aantal standaard voorbeeld modelovereenkomsten die gratis te downloaden zijn. Deze kunt u naar eigen inzicht wijzigen en aanvullen waar nodig. De voorbeeld modelovereenkomsten kunt u downloaden via de volgende link: www.belastingdienst.nl/ozo.

Is een modelovereenkomst verplicht?

Nee. Net zoals de VAR-verklaring is ook het gebruik van een modelovereenkomst niet verplicht. Dhr. Wiebes geeft ook duidelijk aan dat de modelovereenkomsten bedoelt zijn om onzekerheid weg te nemen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Wanneer het overduidelijk is dat de zzp’er niet in loondienst is bij de opdrachtgever, dan is een modelovereenkomst niet nodig.

Voorbeeld gebruik modelovereenkomst
Een goed voorbeeld is een schilder die een klus uitvoert voor een particulier. In een dergelijke situatie is het overduidelijk dat de schilder niet in loondienst is. Hiervoor is dus geen modelovereenkomst nodig. Anders is het als dezelfde schilder door een schildersbedrijf wordt ingehuurd om af en toe schildersklussen te doen uit naam van het schildersbedrijf. Dan is het verstandig om gebruik te maken van de modelovereenkomsten. Op deze manier hebben opdrachtgever en opdrachtnemer zekerheid en weet de Belastingdienst dat er geen sprake is van loondienst.

Modelovereenkomst aanpassen aan uw eigen situatie

Op de website van de Belastingdienst staan enkele standaard voorbeeldovereenkomsten. Dit is natuurlijk erg handig, maar in sommige gevallen wilt u graag de modelovereenkomst aanvullen of wijzigen. Dit is dan ook mogelijk. Belangrijk hierbij is dat u de gele velden in de voorbeeldovereenkomsten niet mag wijzigen. Dit zijn onderdelen in de modelovereenkomst waaruit blijkt dat er geen sprake is van loondienst. Al het overige kunt u aanpassen of aanvullen naar uw eigen situatie. Een aangepast modelovereenkomst hoeft u niet ter beoordeling op te sturen naar de Belastingdienst.

Interview met staatssecretaris Wiebes van financiën

Heeft u het interview met staatssecretaris Wiebes bij RTLZ gemist of wilt u deze nog eens rustig bekijken en beluisteren? Klik dan op de volgende link: interview Wiebes bij RTLZ.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar