Zzp’er en eenmanszaak: wat is het verschil?

Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend

Kleine ondernemersregeling voor zzp’ers: wat is het en hoe werkt het?

Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend

Verschil ZZP en eenmanszaak

Gratis – Bespaar tot 40% – Boekhouders in uw regio

Zzp’er en eenmanszaak: wat is het verschil?

Wilt u starten als ondernemer, dan loopt u misschien rond met de vraag wat het verschil is tussen zzp en eenmanszaak. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is. Niet vreemd, want er zijn veel overeenkomsten. Of u nu zzp’er wordt of een eenmanszaak start, u werkt voor uzelf en hebt veel vrijheid; u hebt niet te maken met een werkgever. Uiteraard zult u wel uw opdrachtgevers en klanten naar tevredenheid van dienst moeten zijn. Maar wat is nu precies het verschil tussen zzp’er en eenmanszaak? We leggen het u hier graag uit!

De begrippen zzp’er en eenmanszaak kort uitgelegd

De afkorting ‘zzp’ staat voor ‘zelfstandige zonder personeel’. Dit is een ‘begrip’ dat veel gebruikt wordt. Wanneer we het hebben over een eenmanszaak, dan hebben we het over een ‘rechtsvorm’. Dit is de juridische vorm die u kiest voor uw onderneming. Bij de inschrijving van uw onderneming bij de Kamer van Koophandel (KvK) dient u uw ondernemingsvorm of rechtsvorm te vermelden. Dit is belangrijk om uw aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen te bepalen. Het verschil tussen zzp en eenmanszaak is dus dat zzp een begrip is en dat eenmanszaak een rechtsvorm is.

Verschil tussen zzp en eenmanszaak

Stel dat u een bedrijf opricht en voor de rechtsvorm eenmanszaak kiest. U bent dan de eigenaar van het bedrijf. U kunt dan vervolgens personeel aannemen. In dat geval is uw bedrijf nog steeds een eenmanszaak. U bent echter geen zelfstandige zonder personeel meer; u hebt nu immers personeel in dienst. Dit laat zien dat iemand met een eenmanszaak dus niet per definitie ook een zzp’er is. Aan de andere kant hoeft een zzp’er niet per se voor een eenmanszaak te kiezen als rechtsvorm. Hoewel de eenmanszaak onder zzp’ers de meest populaire rechtsvorm is, kunt u als zzp’er ook voor een andere rechtsvorm kiezen.

Welke rechtsvormen zijn er?

Er bestaan negen soorten rechtsvormen:

  • Eenmanszaak
  • Besloten vennootschap (BV)
  • Naamloze vennootschap (NV)
  • Vennootschap onder firma (VOF)
  • Maatschap
  • Commanditaire vennootschap (CV)
  • Coöperatie
  • Vereniging
  • Stichting

Welke rechtsvorm kiest u als zzp’er? Dat hangt van uw soort bedrijf af. Niet alle rechtsvormen zijn geschikt voor een zelfstandige zonder personeel. Het grootste deel van de zzp’ers kiest voor een eenmanszaak.

Waarom kiezen veel zzp’ers voor een eenmanszaak?

De reden dat veel zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak is omdat deze rechtsvorm eenvoudig op te richten is. U hoeft zich hiervoor alleen maar in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bovendien kunt u nu genieten van interessante fiscale voordelen, waaronder van de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling. Verder is ook de administratie en een zakelijke rekening vrij eenvoudig in te richten via bijvoorbeeld zakelijkbankieren.nl. Houd er wel rekening mee dat u hoofdelijk aansprakelijk bent in het geval van schulden. Dit betekent dat uw schulden verhaald kunnen worden op uw privévermogen. Daaronder valt ook uw koophuis. De schulden van uw eenmanszaak kunnen eveneens risico’s met zich meebrengen voor uw partner. Laat u adviseren door een erkende ZZP boekhouder.

Overige interessante rechtsvormen voor zzp’ers?

We zetten hier kort de overige rechtsvormen uiteen, die interessant kunnen zijn voor zzp’ers:

Vennootschap onder firma
U kunt als zzp’er samen met iemand anders een bedrijf oprichten. Dat doet u dan door samen een vennootschap onder firma (VOF) op te richten. Dit kan u beiden bijvoorbeeld helpen om te groeien.

Maatschap
U kunt ook een samenwerkingsverband beginnen en een maatschap starten. Dit is vooral interessant voor zzp’ers binnen de juridische en medische branche.

Commanditaire vennootschap
Deze rechtsvorm kan handig zijn wanneer u weinig startkapitaal hebt, maar wel graag met uw zaak aan de slag gaat. Er wordt dan een verschil gemaakt tussen de commanditaire (stille) vennoot die alleen kapitaal inbrengt en de beherende vennoot die de onderneming dagelijks runt.

Coöperatie
Dit is een soort vereniging die een of meerdere overeenkomsten sluit met haar leden en opkomt voor de belangen van de leden.

Besloten vennootschap
Dit behoort ook tot de mogelijkheden, maar komt onder zzp’ers niet zoveel voor.

Zzp’er en eenmanszaak?

We hopen dat we hier het verschil tussen zzp’er en eenmanszaak inzichtelijk hebben gemaakt. Het gaat er dus in de essentie om dat zzp’er een begrip is en eenmanszaak een rechtsvorm. Als zzp’er dient u een rechtsvorm te kiezen. In veel gevallen kiezen zzp’ers voor een eenmanszaak. U kunt dus zzp’er zijn en een eenmanszaak hebben. De eigenaar van een eenmanszaak is echter niet altijd een zzp’er, omdat hij of zij ook personeel in dienst kan hebben. Wat past het beste bij uw bedrijf? Vind hier een boekhouder de u uitstekend met uw keuze kan helpen.

Vergelijk boekhouders

Vragen of uw boekhouding uitbesteden?

Vergelijk boekhouders in uw regio

Gratis & bespaar tot 40% op uw kosten

Vergelijk boekhouders

Waarom boekhouderzzp.com?

  • De beste boekhouders in uw regio
  • Zelf onafhankelijk vergelijken
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Kostenbesparing tot 40%

Klantbeoordeling
Klanten beoordelen ons met een 8,9
Lees hier klantervaringen »

Bij Boekhouderzzp.com werken we samen met erkende boekhouders en belastingadviseurs uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Logo's gekwalificeerde boekhouders

Aanbevolen voor iedere ondernemer