Een VAT-nummer: wat is het
nu eigenlijk en wat kunt u ermee?
Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend
Een VAT-nummer: wat is het nu eigenlijk en wat kunt u ermee?
Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend
Wat is een VAT-nummer?
Als zzp’er krijgt u met allerlei nummers te maken, maar wat betekenen ze precies? Een veelgehoorde vraag op dit gebied is: ‘Wat is eigenlijk het verschil tussen een BTW-nummer en een VAT-nummer?’ Ze hebben allebei iets van doen met de belastingen. Sterker nog, beide nummers hebben dezelfde functie, namelijk het soepel laten verlopen van alles wat te maken heeft met de omzetbelasting. Er zit echter een heel klein verschil tussen. We leggen het u hier graag uit.
Verschil tussen BTW en VAT?
De afkorting ‘BTW’ staat voor ‘Belasting Toegevoegde Waarde’. VAT staat voor precies hetzelfde, maar dan in het Engels, namelijk voor ‘Value Added Taxes’. Kortom, het VAT-nummer is de internationale term voor het BTW-nummer. Wanneer u zaken doet in Nederland, dan gebruikt u een BTW-nummer. U ontvangt dit nummer bij uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Met dit nummer kunt u aantonen dat u een ondernemer bent voor de omzetbelasting. Bent u BTW-plichting, dan dient u altijd over een BTW-nummer te beschikken. Bij internationale transacties, krijgt u vrijstelling van BTW. Het kan dan echter wel nodig zijn om uw VAT-nummer te vermelden. Hebt u hier hulp bij nodig? Vind dan hier gemakkelijk een Boekhouder ZZP in uw regio!
Hoe krijg ik een VAT-nummer?
Een VAT-nummer hoeft u niet speciaal aan te vragen. Dit nummer wordt namelijk niet officieel verstrekt. Dat is ook niet nodig, want het is gemakkelijk af te leiden van uw BTW-nummer. Om te begrijpen wat uw VAT-nummer inhoudt, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe uw BTW-nummer is opgebouwd. Uw BTW-nummer bestaat uit 14 tekens:
- De landcode ‘NL’
- 9 willekeurige cijfers
- ‘B’ met het aantal bedrijven, bv. ‘01’
De ‘B’ staat hier voor ‘bedrijf’ en de getallen daarna voor het aantal bedrijven. Start u een tweede zaak, dan eindigt het BTW-nummer dus op B02. Verder is het belangrijk om te weten, dat het BTW-nummer voor eenmanszaken onlangs aangepast is.
BTW-nummer en Burgerservicenummer; hoe zit dat nu?
Tot voor kort werd voor het vormen van een BTW-nummer het Burgerservicenummer van de betreffende persoon gebruikt. Het BTW-nummer werd dan gevormd door de landcode ‘NL, vervolgens het Burgerservicenummer en daarna de afsluitende code (B01 of B02, etc.). Het bleek dat deze werkwijze een groot risico met zich meebracht met betrekking tot fraude en privacy. Om die reden is het Burgerservicenummer in het BTW-nummer nu vervangen door een willekeurige reeks van 9 cijfers. Eenmanszaken hebben dus nu twee nummers: een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer.
Omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer
Voor de duidelijkheid; voor eenmanszaken geldt nu dat hun ‘oude BTW-nummer’ (zonder de landcode NL) hun omzetbelastingnummer (ob-nummer) is. Dit nummer is bedoeld voor de communicatie met de Belastingdienst. Het nieuwe nummer met de landcode NL, de willekeurige 9 cijfers, de letter ‘B’ en de twee cijfers is nu het Btw-identificatienummer (Btw-id). Dit nummer wordt vermeld op de facturen, op de website en op andere communicatiemiddelen.
Wat is nu het VAT-nummer?
Uw VAT-nummer is de internationale variant van uw Nederlandse Btw-identificatienummer. In Nederland schrijft u dit nummer met punten ertussen, dus bijvoorbeeld als volgt: NL1234.56.789.B01. Bij het vermelden van uw VAT-nummer in het buitenland laat u de punten weg. In dit geval is het VAT-nummer dus NL123456789B01
Vragen en twijfels over uw boekhouding?
Schakel dan de hulp in van een deskundige boekhouder. Dat doet u door hier een aanvraag in te dienen voor gratis en vrijblijvende offertes van zzp boekhouders in uw regio.
Vragen of uw boekhouding uitbesteden?
Gratis & bespaar tot 40% op uw kosten