Welke wetwijzigingen gaan er in juli 2020 in?

Juli is een maand die u als ondernemer elk jaar het beste even kunt markeren. Dit is namelijk een periode waarin jaarlijks veel nieuwe wetswijzigingen worden doorgevoerd. Wees alert, want daar kunnen wijzigingen bijzitten die voor uw onderneming belangrijk zijn. Welke wetswijzigingen voert de overheid dit jaar door in juli? We zetten hier de belangrijkste nieuwe wetswijzigingen voor je op een rij.

1. Corona-maatregelen voor ondernemers

Een eigen bedrijf opbouwen is altijd een uitdaging, maar wie onderneemt in coronatijden krijgt te maken met extra uitdagingen. Gelukkig zijn er ook maatregelen om ondernemers te helpen. Het is immers noodzaak om de economie draaiende te houden en als inventieve en enthousiaste ondernemer kunt u daar een belangrijke rol in spelen. Er wordt steeds opnieuw gekeken naar welke steunmaatregelen er nodig zijn voor ondernemers en deze worden regelmatig aangepast. Houd voor de actuele aanpassingen het KVK Coronaloket in de gaten. Hier vindt u onder meer een handige online KVK Corona Regelingencheck.

2. KVK Handelsregister verscherpt regels

Wilt u binnenkort uw eigen bedrijf starten, dan dient u zich in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een van de belangrijke functies van de KVK is om ondernemers meer zekerheid te bieden bij het zakendoen. Zo kunt u bijvoorbeeld controleren met wie u zakendoet. Om de betrouwbaarheid van de gegevens nog groter te maken voert de KVK binnenkort scherpere regels in om malafide praktijken nog beter tegen te gaan. Er komen strengere regels met betrekking tot het ontbinden van rechtspersonen en daarbij worden bestuursorganen verplicht om onjuistheden, die ze opmerken in het handelsregister, te melden.

3. Digitale platforms worden transparanter

Steeds meer ondernemers gebruiken digitale platforms, zoals reserverings- en vergelijkingswebsites en online marktplaatsen. Misschien hebt u als ondernemer zelf een online platform gecreëerd? Let er op dat per 12 juli 2020 deze platforms transparanter dienen te zijn en aan nieuwe eisen moeten voldoen. Zo moet het platform transparant zijn over de volgorde waarin zoekresultaten worden aangeboden en over de behandeling van eigen producten in vergelijking met producten van andere aanbieders. Verder dienen de algemene voorwaarden eenvoudig te raadplegen zijn. Een andere nieuwe verplichting is dat men helderheid moet verschaffen over de beslissing om bijvoorbeeld een bepaalde ondernemer van het platform te verwijderen.

4. Meldplicht belastingadviseurs grensoverschrijdende constructies

Grensoverschrijdende constructies worden door ondernemers nog weleens ingezet om belasting te ontduiken. Om dit tegen te gaan, zijn intermediairs en belastingadviseurs vanaf 1 juli 2020 verplicht om dit soort praktijken te melden. Deze meldplicht gaat terug voor constructies tot 25 juni 2018. Eventuele constructies in deze periode dienen uiterlijk 31 augustus 2020 aangegeven te worden bij de Belastingdienst. Wanneer dit niet gebeurt, kan er een boete of zelfs een strafrechtelijk proces volgen.

5. Gewijzigde BPM-tarieven vanwege nieuwe testmethode CO2

Hebt u als ondernemer een auto van de zaak? Dan is het belangrijk om te weten dat het BPM-tarief van uw auto mogelijk wijzigt, omdat er een nieuwe CO2-testmethode gebruikt gaat worden. Deskundigen verwachten dat door deze nieuwe methode het BPM-tarief van bepaalde auto’s stijgt of juist lager wordt. Het is als drukke ondernemer niet altijd gemakkelijk om voortdurend op de hoogte te zijn van alle nieuwe wetswijzigingen. Door een boekhouder ZZP bij de hand te nemen, kunt u deze zorg uit handen geven. Meer weten? Neem hier contact met ons op voor ervaren en betrouwbare boekhouders bij u in de omgeving!

Advertentie
Auto leasen voor zzp