Zzp’er worden? Wat moeten ik
weten van boekhouden?

Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend

Zzp’er worden? Wat moeten ik weten van boekhouden?

Vergelijk boekhouders in uw regio | 100% vrijblijvend

Zzp'er en boekhouden

Gratis – Bespaar tot 40% – Boekhouders in uw regio

Zzp’er en boekhouding: wat moet ik weten?

Wilt u zzp’er worden? Dan is het tijd om boekhouden serieus te nemen. Veel ondernemers zien dit als een noodzakelijk kwaad. Als ondernemer is het essentieel dat u uw administratie op orde hebt. Niet alleen om de fiscus tevreden te stellen en om boetes te voorkomen, maar ook om voortdurend een goed overzicht te hebben van uw situatie. Op basis daarvan kunt u de juiste beslissingen nemen voor de groei van uw onderneming. Wat moet u weten van boekhouden? We vertellen er hier meer over.

Hoeveel kennis van boekhouding moet ik hebben?

Als zzp’er kunt u er natuurlijk voor kiezen om uw boekhouding uit te besteden aan een zzp boekhouder. Het is in de meeste gevallen ook zeker aan te raden om regelmatig de kennis en kunde van een dergelijke professional in te roepen. Toch is het belangrijk dat u wel weet wat er allemaal moet gebeuren en dat u bekend bent met de belangrijkste boekhoudkundige termen. Dan weet u in ieder geval waar uw boekhouder het over heeft als hij of zij bepaalde zaken met u wil bespreken. We zetten hier kort op een rij, waar u als zzp’er op boekhoudkundig vlak rekening mee moet houden.

De 3 pijlers van de ZZP-boekhouding

Veel startende zzp’ers zien op tegen de administratieve en boekhoudkundige verantwoordelijkheden, die zzp’er worden met zich meebrengt. Toch hoeft een goede boekhouding voor een zzp’er niet zo ingewikkeld te zijn. We kunnen uw boekhoudkundige taken in drie pijlers verdelen:

  • De opstart van uw zaak
  • Uw dagelijkse administratie
  • De belastingaangiften

We zullen voor elk van deze drie pijlers uitlichten wat hier onder valt. We raden u aan om u hierin te verdiepen of om meer uitleg te vragen van een zzp boekhouder. We brengen u hier graag in contact met erkende zzp boekhouders in uw omgeving.

De opstart van uw zaak

Bij de start van uw zaak is het een aanrader om een zakelijke rekening te openen. Hoewel dit voor zzp’ers niet verplicht is, is het wel aanbevolen. U kunt op deze manier werk- en privé gemakkelijker gescheiden houden. Ook is het gemakkelijker om uw transacties te koppelen aan een boekhoudprogramma, om uw boekhouder inzicht te geven in uw zakelijke financiën en om bankafschriften te overleggen. Doordat uw zakelijke rekening op naam van uw onderneming staat, geeft dit een professionelere indruk. Verder is het bij de opstart van uw zaak een goed idee om een praktisch boekhoudprogramma te kiezen, uw administratie op te zetten en om uw aanloopkosten in kaart te brengen.

Aan de slag! Uw dagelijkse administratie

Uw droom is werkelijkheid geworden; u bent zzp’er! U kunt op uw eigen manier aan de slag binnen uw vakgebied, maar ook uw administratie moet u bijhouden. De Belastingdienst eist namelijk dat u een overzichtelijke administratie bijhoudt. U moet op elk moment kunnen aantonen wat de uitgaven, inkomsten en activiteiten van uw onderneming zijn. Uw administratie moet altijd correct, volledig, actueel en gemakkelijk te controleren zijn. Wilt u in aanmerking komen voor belastingvoordelen (wie wil dat niet!), dan dient u een urenregistratie bij te houden. Ook geldt er een bewaarplicht van 7 jaar voor uw administratie. Begint het u al te duizelen of wilt u hier het fijne van weten? Vind dan hier gemakkelijk online een goede en betaalbare ZZP boekhouder.

Zzp’er worden en belastingen

Ook als zzp’er ontkomt u er niet aan; belastingen. Waar moet u allemaal rekening mee houden? Nadat u uw onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel ontvangt u een bericht over hoe vaak u btw-aangifte moet doen. Voor de meeste zzp’ers geldt dat dit per kwartaal moet gebeuren. Verder dient u als ondernemer ook jaarlijks de aangifte van de inkomstenbelasting te doen. Om dit correct te doen, is het nodig dat u elk jaar een balans en een winst- en verliesrekening opstelt. Het is een aanrader om de hulp van een boekhouder zzp in te schakelen, zodat dit correct gebeurt en u geen fiscale voordelen misloopt. Houd er eveneens rekening mee dat uw aangiftes op tijd ingediend worden, anders kunt u een boete verwachten.

Vergelijk boekhouders

Vragen of uw boekhouding uitbesteden?

Vergelijk boekhouders in uw regio

Gratis & bespaar tot 40% op uw kosten

Vergelijk boekhouders

Waarom boekhouderzzp.com?

  • De beste boekhouders
  • Zelf onafhankelijk vergelijken
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Kostenbesparing tot 40%

Klantbeoordeling
Klanten beoordelen ons met een 8,9
Lees hier klantervaringen »

Bij Boekhouderzzp.com werken we samen met erkende boekhouders en belastingadviseurs uit heel Nederland, die zijn aangesloten bij brancheorganisaties zoals:

Logo's gekwalificeerde boekhouders

Aanbevolen voor iedere ondernemer