5 gouden tips voor een succesvolle start als zzp’er

Zelf bepalen wat u doet, wanneer en hoe? Dat klinkt aantrekkelijk, nietwaar? Als zelfstandig ondernemer kunt u uw eigen carrière vormgeven, maar er zitten ook risico’s aan verbonden. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen; een gouden formule die u verzekert dat u het gaat maken als zelfstandig ondernemer bestaat niet. We kunnen u wel enkele gouden tips geven, die u helpen om succesvol te starten als zzp’er, zodat u met beleid en goed doordacht een mooie carrière kunt opbouwen.

1. Succesvol ondernemen vraagt om passie, maar dat niet alleen

Passie voor wat u doet, dient altijd de drijvende kracht te zijn achter uw idee voor een eigen zaak. Het geeft u de kracht om elke dag weer het beste uit uzelf en uw zaak te halen. Het is echter wel belangrijk dat u leert om uw passie goed te kanaliseren. U kunt niet elke beslissing nemen vanuit uw passie. Daar zal ook een flinke dosis realiteitszin, kennis en ervaring achter moeten staan. Hebt u alle kennis en ervaring in huis om direct van start te gaan? Of is het misschien beter om even geduld te hebben, een extra bijscholing te volgen of om nog wat meer praktijkervaring op te doen?

2. Maak een schatting van de opstartkosten en verveelvoudig dit!

Hoeveel u dient te investeren voor de opstart van uw eigen zaak hangt onder meer van uw activiteit af. U krijgt echter hoe dan ook te maken met opstartkosten. Zorg dat u dit financiële plaatje compleet hebt. Vergeet niet om ook de kosten mee te rekenen voor voorraden, water, energiekosten, marketing, internet, telefoon, verzekeringen, etc. Op het moment dat u denkt dat u alle kosten bij elkaar hebt opgeteld, verveelvoudigt u dit bedrag zo’n drie keer. U zult bij de start van uw onderneming al gauw ontdekken, dat u kosten over het hoofd hebt gezien of dat er andere onverwachte uitgaven noodzakelijk zijn.

3. Start eerst als parttime zelfstandige

Van de een op de andere dag uw vaste baan opzeggen en in het diepe springen? Dat is een mogelijkheid. Voelt u zich toch enigszins bedreigd door de risico’s en onzekerheden die het zzp’er worden met zich meebrengen? Onderzoek dan of het mogelijk is om naast uw zelfstandige activiteit nog een deeltijdbaan te nemen. Op die manier hebt u in elk geval een stabiel inkomen en komt u er gaandeweg achter of uw business idee ook echt zo lucratief is als u dacht. Zo kunt u na verloop van tijd alsnog de stap nemen om volledig het ondernemerschap in te duiken!

4. Pas op met grote investeringen en kredieten

Als u een bedrijf start, wilt u het natuurlijk wel goed doen. Pas wel op met te grote investeringen in de opstartfase. Wat hebt u minimaal nodig om van start te gaan? U hebt nog geen kijk op hoe uw zaak gaat lopen. Het is beter om uw investeringen mee te laten groeien met uw bedrijf. Pas om dezelfde reden ook op met te hoge bedrijfsleningen. Weet u zeker dat u die kunt terugbetalen? Bent u er zeker van dat u genoeg klanten zult aantrekken? Zorg dat u vooraf een degelijk marktonderzoek doet!

5. Laat het idee los dat u alles zelf moet doen

Een van de eigenschappen van succesvolle ondernemers is dat ze zich omringen met mensen die uitblinken in zaken, waar ze zelf niet goed in zijn. Hebt u als zzp’er weinig kennis van boekhouden en vindt u het verschrikkelijk om daarmee bezig te zijn? Dan is het slim om een boekhouder zzp in te schakelen, die u wegwijs maakt en u de lastige taken uit handen neemt. Daarmee bespaart u zichzelf veel frustraties. Uiteindelijk zal dit ook financieel voordeliger uitpakken, want u betaalt nooit te veel belasting, u krijgt geen boetes vanwege een boekhouding die niet op orde is en u hebt voldoende tijd voor uw kerntaken die uw zaak laten groeien. Bovendien kan een boekhouder zzp u adviseren bij beslissingen omtrent investeringen.

Meer weten?

Aarzel dan niet om hier contact met ons op te nemen. We brengen u graag in contact met de beste boekhouders in uw omgeving. Zo vindt u gemakkelijk een partner in boekhouding die bij u en uw zaak past!