5 tools voor thuiswerkende zzp’ers in coronatijd

Zit er voor u als zzp’er momenteel niets anders op, dan om thuis te werken? Dan moet u een nieuwe manier vinden om toch zo goed mogelijk uw werk uit te kunnen voeren. De afgelopen weken hebben al heel wat zzp’ers hun werkwijze een creatieve metamorfose gegeven. Dankzij de moderne digitale technologieën zijn er veel interessante tools beschikbaar die u hierbij kunnen helpen. Ontdek hier 5 onmisbare tools voor thuiswerkende zzp’ers in coronatijd.

1. Slack maakt teamwork eenvoudiger

Slack is een handige communicatie-app voor als u als zzp’er met meerdere mensen aan een project werkt. Deze tool kan omschreven worden als een real-time teamchat. Het voordeel van Slack is dat u ruimte bespaart in de inbox van uw e-mail en dat er geen gedoe ontstaat bij het beheren van CC’s en BCC’s tijdens uw e-mailcontact binnen het team. Het is met Slack gemakkelijker om e-mails te versturen naar alle deelnemers, naar een beperkte groep of naar een individu binnen de projectgroep. Er is eveneens een belfunctie aanwezig. Bovendien is Slack eenvoudig te gebruiken in combinatie met veelgebruikte toepassingen, zoals Dropbox en Google Docs. Er is een gratis versie. Wilt u meer functies, dan betaalt u een kleine vergoeding.

2. Digitale meetings via Zoom

Dit video conferencing platform is sinds een jaar of twee sterk in opkomst. Toch hadden velen hier tot voor kort nog nooit van gehoord. Nu zoemt Zoom u overal om de oren! Door de coronacrisis hebben veel mensen de voordelen van dit platform ontdekt. Wist u dat de software sinds de aanvang van de coronacrisis gemiddeld 240.000 keer per dag wordt gedownload?! Het is ideaal als u met een team een meeting wilt houden. Zoom beschikt over uitgebreide functies, maar is tegelijkertijd eenvoudig te gebruiken. De software is gratis, maar heeft wel een tijdslimiet van 40 minuten. Tegen betaling krijgt u toegang tot uitgebreidere functies.

3. Ga georganiseerd aan de slag met Trello

Bent u niet zo sterk in plannen? Dreigt u door het thuiswerken het overzicht te verliezen door alle post-its aan uw computerscherm, to-do-lijstjes en de krabbels in uw agenda? Dan is Trello vast iets voor u. Met behulp van deze tool kunt u een handige visuele weergave maken van uw planning. U kunt met deze app praktische to-do-lijstjes maken, met markeringen als ‘idee’, ‘nog doen’, ‘mee bezig’ en ‘afgerond’. Zo hebt u een goed overzicht van de voortgang van uw opdrachten. U kunt de lijstjes gemakkelijk delen met projectgenoten. U kunt zo overzichtelijker en effectiever werken. De basisfuncties van Trello zijn gratis.

4. Samenwerken via Google Drive

Fysieke meetings zijn momenteel niet mogelijk. Wilt u als zzp’er toch nauw blijven samenwerken met opdrachtgevers, dan biedt Google Drive uitkomst. Dit is een zeer toegankelijk platform, omdat iedereen met een Google-account hier toegang tot heeft. U kunt dankzij Google Drive eenvoudig samen aan hetzelfde bestand werken. Het is mogelijk om het bestand aan te vullen of om opmerkingen te plaatsen. Daarnaast is Google Drive ideaal als u overal toegang wilt hebben tot uw documenten. Het maakt niet uit of u nu inlogt met uw laptop, pc, tablet of smartphone; u hebt al uw documenten altijd binnen handbereik.

5. Online samenwerken met uw boekhouder zzp

Ook tijdens de coronacrisis is het cruciaal om een goed overzicht te hebben van uw financiële en fiscale situatie. Mogelijk is er heel wat veranderd. Een goede communicatie met uw boekhouder is extra belangrijk. Helaas is het niet mogelijk om samen rond de tafel te gaan zitten. Stap daarom over op online boekhouden. Er bestaan veel gebruiksvriendelijke boekhoud softwarepakketten. Deze tools maken het voor uw boekhouder gemakkelijker om u vlot feedback te geven en ondersteuning te bieden. Ook voorkomt u gedoe met rondslingerende bonnetjes en facturen. U zult ontdekken dat uw boekhouding eenvoudiger en minder tijdrovend wordt. Vraag advies van een boekhouder ZZP over welke software het meest geschikt is in uw situatie!