5 valkuilen voor startende zzp’ers

Een zelfstandige activiteit als zzp’er starten, hoe doet u dat? Waar moet u allemaal op letten? De startfase is voor veel zzp’ers een periode waarin ze te maken krijgen met veel twijfels en onzekerheden. We helpen u hier op weg door u te behoeden voor de belangrijkste valkuilen voor startende zzp’ers. Doe er uw voordeel mee!

1. Geen financiële buffer hebben

Zeker in het begin hebt u als zzp’er weinig zicht op hoeveel u gaat verdienen. Hoewel uw ondernemingsplan en financieel plan u een idee geven, is het vooraf niet duidelijk hoe dit in de praktijk uitpakt. Misschien zijn er periodes waarin u veel winst draait, maar er kunnen ook periodes zijn waarin het wat minder gaat. Met een financiële buffer kunt u tegenslagen gemakkelijker opvangen. Deze tegenslagen hoeven niet te betekenen dat uw bedrijfsplan niet deugt, u hebt misschien wat langer nodig om een winstgevend bedrijf op te bouwen. Tip: bespreek uw financieel plan altijd met een ervaren ZZP boekhouder.

Boekhoudprogramma ZZP

2. De focus verliezen

Er wordt niet voor niets altijd gehamerd op het opstellen van een goed ondernemingsplan. Ook voor zzp’ers is dit belangrijk. Dit plan geeft richting aan uw carrière als zelfstandige en zorgt ervoor dat u de leidraad van uw zelfstandige activiteit kunt blijven volgen. Ten minste als u uw ondernemingsplan na de opstart van uw bedrijf niet opzij schuift en er nooit meer naar kijkt. Als startende zzp’er komt er veel op u af. U wordt soms bedolven onder allerlei taken. Hierin schuilt het gevaar dat u uw focus kwijtraakt. Dit voorkomt u door regelmatig te evalueren aan de hand van uw ondernemingsplan. Dan ontdekt u op tijd of u iets moet bijsturen in uw werkwijze.

3. Alles zelf willen doen

Uw bedrijf is als het ware uw kindje. U wilt het liefst alles zelf doen. Dat is heel begrijpelijk, maar ook een grote valkuil voor startende zzp’ers. Er zijn nu eenmaal taken waar u minder goed in bent of die u minder leuk vindt en ze daarom minder zorgvuldig uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan de administratie en de belastingaangiften. Hier gaat bovendien veel tijd in zitten. Het is het overwegen waard om een goede zzp boekhouder in te schakelen. U kunt zich dan concentreren op uw belangrijkste werkzaamheden, terwijl u ondertussen dankzij uw boekhouder van alle fiscale voordelen geniet. Kortom het loont om bepaalde taken uit te besteden.

4. Tegen te lage tarieven werken

Veel startende ondernemers zijn bang dat ze niet op kunnen tegen hun concurrenten en vragen daarom veel te lage tarieven. Trap niet in deze valkuil, want het kan ervoor zorgen dat u uw bedrijf op de lange termijn niet kunt volhouden. Hebt u eenmaal een mooi klantenbestand opgebouwd, dan is het lastig om ineens uw tarieven omhoog te gooien. Wat zullen uw klanten zeggen als u uw tarief moet verdubbelen? Het is niet gemakkelijk om een goed tarief te bepalen. Hiervoor is het nodig om onderzoek te doen naar de tarieven van uw concurrenten, naar de prijs die uw potentiële klanten bereid zijn om te betalen en ook naar hoeveel u moet gaan verdienen om rond te komen.

5. Niet bereid zijn om veel uren te maken

Eigen baas zijn, dat klinkt veel mensen als muziek in de oren! Maar pas op; want zzp’ers maken gemiddeld veel meer uren dan werknemers in loondienst. U krijgt er als zzp’er veel taken bij. U bent veel tijd kwijt met het werven van klanten, het updaten van uw website, voorraadbeheer, de administratie, klantencontact en dan moet u ook nog uw vak uitoefenen. Werkweken van 60 uur of meer zijn voor veel zzp’ers niet ongewoon. Een avondje doorwerken of soms in het weekend werken hoort er vaak gewoon bij. Vergeet niet dat het ook belangrijk is dat uw gezinssituatie dit toelaat.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar