5 veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte

Als zzp’er hoort u normaal gesproken om de drie maanden btw-aangifte te doen. Wat komt daar allemaal bij kijken? Er zijn een aantal valkuilen waar u voor op moet letten. Een foutje sluipt er helaas zo in. We willen u daarom wijzen op enkele veelgemaakte fouten bij de btw-aangifte. Ook als u een boekhouder inschakelt, is het toch belangrijk om hier voldoende kennis van te hebben. Vergeet niet dat u als ondernemer altijd de eindverantwoordelijke bent.

1. Niet goed op de datum van de facturen letten

Het eerste kwartaal van het jaar loopt van januari tot en met maart, het tweede kwartaal van april tot en met juni, het derde van juli tot en met september en het vierde van oktober tot en met december. U dient steeds na afloop van elk kwartaal aangifte van de btw te doen. U doet in april aangifte over het eerste kwartaal. Het is belangrijk dat u steeds goed de datum van de facturen in de gaten houdt. Een fout die vaak gemaakt wordt, is dat er per ongeluk een factuur van april meegeteld wordt in de aangifte van het eerste kwartaal of een factuur van juli in het tweede kwartaal, enz.

2. Niet consequent zijn in uw boekhouding

Als er een ding heel belangrijk is bij het verzorgen van uw boekhouding, dan is het wel dat u steeds heel consequent moet zijn in wat u doet. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om steeds goed te kijken naar de datum van elke factuur. Het is aangeraden om steeds deze datum te gebruiken als u uw btw-aangifte doet en dus niet de datum waarop de factuur ook daadwerkelijk wordt betaald. Door dit op deze manier consequent door te voeren, voorkomt u vergissingen of het dubbel verwerken van facturen bij het regelen van uw btw-aangifte.

3. Te laat uw btw-aangifte doen

Als zzp’er hebt u vaak een zeer uitgebreid takenpakket. U bent druk bezig met uw vakgebied om de beste kwaliteit te bieden, maar daarnaast moet u ook aan klantenwerving, marketing, voorraadbeheer en boekhouding doen. Dan loopt u al gauw het risico dat u zaken over het hoofd ziet. Dat kan u veel geld kosten. Als u bijvoorbeeld vergeet uw btw-aangifte te doen of als u te laat bent, dan kunt u daarvoor een boete krijgen. Dat is jammer geld! Vind hier een boekhouder zzp, die deze zaken perfect voor u kan organiseren, zodat u geen onnodige kosten maakt.

4. Btw van zakenlunches aftrekken

Als zzp’er kunt u voor de meeste zakelijke kosten die u maakt de btw aftrekken. Veel startende ondernemers maken nog weleens de fout, dat ze ook de btw van zakenlunches of -diners aftrekken. Dat is echter niet toegestaan. De btw voor deze zakelijke kosten zijn niet aftrekbaar. Dus ook niet voor die koffie die u met een klant hebt gedronken in een café om het een en ander te bespreken. Zorg er daarom voor dat bij het organiseren van uw boekhouding deze bonnetjes onder de juiste rubriek worden geboekt.

5. Fouten m.b.t. buitenlandse facturen en btw

Voert u opdrachten uit voor buitenlandse klanten of verkoopt u naar het buitenland? Dan krijgt u mogelijk te maken met andere regels rondom de btw. De meeste ondernemers weten dat wel en laten daarom soms deze facturen buiten de btw-aangifte. Doe dat niet, want dit is een van die veelgemaakte fouten. Hoe u de btw verwerkt, hangt af van of uw klant een particulier of een onderneming is binnen de EU of dat het om een klant buiten de EU gaat. Voor een particulier binnen de EU brengt u het Nederlandse btw-tarief in rekening voor een onderneming binnen de EU geldt de btw-verleggingsregeling.

Hulp nodig bij uw btw-aangifte?

Om er zeker van te zijn dat u de btw-aangifte elk kwartaal correct regelt, is het een goed idee om het advies in te winnen van een professionele boekhouder ZZP. Hiermee voorkomt u onaangename verrassingen achteraf, zoals boetes van de Belastingdienst. Vraag hier online gratis en vrijblijvende offertes aan van meerdere boekhouders zzp in uw omgeving.