Zet ik mijn auto wel of niet op de zaak?

Wanneer u als zzp’er een auto aanschaft komt u voor de vraag te staan of u de auto wel of niet op de zaak zet. U wilt natuurlijk niet te veel belasting betalen. Daarom is het belangrijk om de juiste beslissing te maken. Er bestaan heel wat regels rondom dit vraagstuk die u goed moet bestuderen. Daarnaast veranderen de fiscale regels regelmatig. We zullen hier de belangrijkste regels bespreken. Ontdek wat voor u de beste optie is!

De 500 km grens

Wanneer u een auto koopt zijn er verschillende mogelijkheden. Wanneer u met uw auto niet meer dan 500 km per jaar rijdt voor privédoeleinden zal uw auto door de belastingdienst voor wat betreft de inkomstenbelasting aangezien worden als onderdeel van uw onderneming. Rijdt u echter meer dan 500 km per jaar voor privédoeleinden, dan mag u zelf kiezen of u de auto onder uw privé- of ondernemingsvermogen schaart. Wat zijn de gevolgen van de keuze die u maakt?

Boekhoudprogramma ZZP

Auto van de zaak

Zet u uw auto op de zaak, dan zijn alle kosten zakelijk aftrekbaar. Denk hierbij ook aan kosten als afschrijvingen en financieringslasten. Verder betaalt u voor een auto van de zaak een bijtelling voor de inkomstenbelasting. Deze bijtelling bestaat uit een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw wagen is dit 14%, 20% of 25%. Het bedrag van de bijtelling wordt opgeteld bij uw inkomen. Over dit bedrag dient u vervolgens inkomstenbelasting te betalen. Mochten de kosten voor uw auto minder zijn dan de bijtelling, dan is het meestal voordeliger om de auto voor privédoeleinden te gebruiken en € 0,19 per kilometer te rekenen als zakelijke kosten voor elke kilometer die u zakelijk rijdt.

Btw-regels privé auto

Wanneer u uw auto privé houdt, maar hem af en toe voor zakelijke ritten gebruikt. kunt u geen btw-aftrekken bij de aanschaf. U kunt wel de btw op de onderhouds-, reparatie- en gebruikskosten aftrekken voor zo ver u de auto voor zakelijke doeleinden gebruikt. Let hierbij op de verhouding tussen het aantal zakelijke kilometers en het aantal verreden kilometers op jaarbasis. Alleen dat deel dat u gebruikt voor de belaste omzet is aftrekbaar. Rijdt u 20.000 km per jaar, waarvan 18.000 km voor zakelijke doeleinden en u registreert uw ritten, dan mag u 90% van de btw op brandstof en onderhoud terugvorderen. Bij een rittenregistratie mag u eveneens € 0,19 per km als bedrijfskosten opgeven.

Meer weten?

Wat voor u de beste oplossing is, is onder meer afhankelijk van de soort brandstof, wegenbelasting, verzekeringen en onderhoud. Een boekhouder zzp kan u helpen met advies en het maken van de juiste berekening voor het maken van de beste keuze. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan van boekhouders zzp bij u in de regio. Vergelijk de boekhouders op prijs en kwaliteit en maak uw keuze.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar