Bedrijfsmiddelen afschrijven als zzp’er

Voordat u als zzp’er geld gaat verdienen, zult u eerst moeten investeren in bedrijfsmiddelen, zoals een computer of een machine. Gelukkig mag u de kosten van bedrijfsmiddelen aftrekken voor de belasting. Om deze kosten af te kunnen trekken moet u afschrijvingen doen. Wat houdt dit in en hoe werkt dat? Lees hier meer en vind een boekhouder ZZP in uw regio die u hierbij helpt!

Wat zijn afschrijvingen?

De Belastingdienst beschouwt de bedrijfsmiddelen die u aanschaft om te kunnen produceren en leveren als investeringen. Dit betekent dat u niet alle kosten in het jaar van de aankoop mag aftrekken. U gaat deze kosten afschrijven, oftewel u verdeelt de kosten van het bedrijfsmiddel over de jaren waarin u het bedrijfsmiddel gaat gebruiken. Dit kunnen we ook als volgt formuleren: de afschrijvingen tonen de daling van de waarde van de bedrijfsmiddelen over een bepaalde periode. Alleen wanneer de kosten van een bedrijfsmiddel lager zijn dan € 450, dan is het wel toegestaan om de kosten voor de aanschaf in één keer helemaal af te trekken.

Boekhoudprogramma ZZP

Wat zijn willekeurige afschrijvingen?

Er bestaat voor beginnende ondernemers een uitzondering; in de periode dat u recht hebt op de startersaftrek, mag u willekeurige afschrijvingen doen. U beslist zelf wanneer u de totale afschrijvingskosten aftrekt. Verdient u in het eerste jaar goed, maar wilt u niet te veel belasting betalen, dan schrijft u de totale kosten van een bedrijfsmiddel af. Houd er wel rekening mee dat u in de jaren daarna dit bedrijfsmiddel niet meer kunt afschrijven. Doordat u minder kosten hebt, gaat u iets meer belasting betalen. Verdient u in het eerste jaar weinig, dan mag u de afschrijving uitstellen. Dat is een goed idee, want u zult maar weinig belasting hoeven te betalen. U geniet dan in de jaren daarna van meer belastingvoordeel. Er is een maximumbedrag van € 300.000 per jaar vastgesteld voor willekeurige afschrijvingen.

Verruiming van de willekeurige afschrijving

Af en toe verruimt de overheid de regels voor de willekeurige afschrijving door alle ondernemers tijdelijk van deze maatregel te laten profiteren. Het doel hiervan is om de economie te stimuleren in economisch moeilijke tijden. Doordat ondernemers tijdelijk minder belasting hoeven te betalen is het gunstiger om te investeren, waardoor de economie weer aangezwengeld wordt. In de tweede helft van 2013 mochten ondernemers bijvoorbeeld maximaal 50% van de bedrijfsmiddelen die ze in die periode hadden aangeschaft in één keer afschrijven. Momenteel is er geen sprake van verruiming van de willekeurige afschrijving.

Afschrijvingen en boekhouder ZZP

Als zzp’er loopt u misschien rond met vragen als: Hoe bereken ik mijn afschrijvingen? En hoe verwerk ik mijn afschrijvingen in mijn boekhouding? Om daar antwoord op te krijgen is het verstandig om een deskundige boekhouder ZZP te raadplegen. Als zzp’er hebt u wel wat anders te doen, dan u voortdurend bezig te moeten houden met uw boekhouding. Besteed uw boekhouding daarom uit aan een professionele ZZP boekhouder.

ZZP boekhouder vinden?

U vindt gemakkelijk een ZZP boekhouder in de buurt door via deze website gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen. Vergelijk en kies de beste er uit!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar