Belang van urenregistratie voor zzp’ers

Een goede urenregistratie voor zzp’ers is om verschillende redenen heel belangrijk. Het geeft onder andere een duidelijk overzicht van uw activiteiten als zzp’er. U krijgt een beter beeld van welke uren declarabel zijn en welke uren niet declarabel zijn. Dit helpt u om meer inzicht te krijgen in hoeveel uren u bezig bent met uw vakgebied en hoeveel uren met aanvullende werkzaamheden. Daarnaast is een goede urenadministratie ook verplicht voor de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen.

Urenregistratie zzp´ers en de Belastingdienst

Als zzp’er kunt u in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. U moet van de Belastingdienst dan wel aan een bepaald urencriterium voldoen. Dit betekent dat u minimaal 1225 uur per jaar aan uw onderneming moet besteden. U moet dit kunnen bewijzen met een goede urenadministratie. De Belastingdienst gaat natuurlijk niet zelf met een rekenmachientje uw agenda van het hele jaar doorlopen om te zien of u voldoende uren heeft gemaakt. U dient zelf een aparte urenadministratie bij te houden.

Boekhoudprogramma ZZP

Hoe houdt ik een urenregistratie bij?

Een urenadministratie kunt u op diverse manieren bijhouden. U kunt bijvoorbeeld zelf een Excel-bestand maken waarin u de uren noteert. Met behulp van Excel berekent u gemakkelijk het totaal aantal uren, de gemiddelden en verhoudingen. Er bestaan ook handige online urenregistratiesystemen. Met deze systemen is het vaak gemakkelijk om duidelijk aan de Belastingdienst door te geven hoe het ervoor staat met uw urenadministratie en om aan te tonen dat u aan het urencriterium voldoet.

Welke uren moet ik registreren?

U registreert alle uren die u aan uw onderneming besteedt. Dit zijn zowel de declarabele uren (de uren die u kunt factureren) als de niet-declarabele uren. Dus ook de uren die u kwijt bent met activiteiten als het volgen van een training voor uw onderneming, de reistijd naar een klant, het bezoeken van een vakbeurs of het ontwikkelen van een nieuwe dienst registreert u. Alleen uren die een groot privé-voordeel hebben, tellen niet mee. Denk aan een ommetje maken in de middagpauze of een uurtje naar de sportschool.

Meer weten over fiscale voordelen voor zzp’ers

Als zzp´er wilt u uiteraard het liefst zo veel mogelijk bezig zijn met uw eigen vakgebied. Dat is waar u goed in bent en waar u veel plezier in hebt. Helaas zult u als zzp´er ook allerlei aanvullende taken moeten verrichten. De urenregistratie is een van die taken. Doet u dit niet, dan kunt u veel fiscaal voordeel mislopen. Wilt er zeker van zijn dat u geen aftrekposten mist? Schakel dan eens een ZZP boekhouder in. Hij kan u goed ondersteunen en adviseren! Meer weten? Vind dan hier een geschikte zzp boekhouder in uw omgeving door gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar