Belastingschuld aflossen in coronatijd? Nieuwe versoepelingen

Veel ondernemers zijn hard geraakt door de coronacrisis. Sinds de invoering van de noodmaatregelen om ondernemers door deze moeilijke periode heen te helpen, hebben ongeveer 240.000 ondernemers uitstel aangevraagd voor het betalen van hun belastingen. Momenteel maken circa 196.000 ondernemers nog van deze regeling gebruik. Het gaat hier om zo’n € 13 miljard. De regering versoepelt nog verder de terugbetalingsregelingen om ondernemers tegemoet te komen.

Ruime terugbetalingsregeling van twee jaar

De overheid biedt ondernemers de mogelijkheid om nog tot uiterlijk 1 oktober 2020 uitstel van belasting aan te vragen of om een beroep te doen op een verlenging van het uitstel. Dit betekent dat het uitstel voor alle ondernemers uiterlijk op 1 januari 2021 afloopt. Deze regeling zorgt ervoor dat de belasting die u terug moet betalen niet onnodig blijft stijgen en u nog meer in de problemen komt. Er wordt een nieuwe ruimere terugbetalingsregeling van twee jaar ingevoerd voor het terugbetalen van de belastingschuld. Tot 1 januari 2023 mogen ondernemers maandelijks een vast bedrag terugbetalen.

Extra versoepelingen

Het is moeilijk te voorspellen hoe de coronacrisis zich verder zal ontwikkelen. Mocht de twee jaar te kort zijn voor het terugbetalen van de belastingschuld, dan is de Belastingdienst bereid om met u naar een oplossing op maat te kijken binnen het bestaande beleid. Slaagt u erin om de schuld voortijdig af te lossen, dan is dat vanzelfsprekend ook mogelijk. Er wordt nog een andere extra versoepeling doorgevoerd; de tijdelijke verlaging van de invorderingsrente van bijna nul, wordt verlengd tot en met 31 december 2021. Hierdoor hebt u als ondernemer in ieder geval geen extra kosten boven op de belastingschuld die u aflost.

Overige belastingmaatregelen

Het kabinet wil wel benadrukken dat het belangrijk is om de belastingaangifte op tijd te blijven doen. Daarom gaat de belastingrente, die tijdelijk was verlaagd, wel weer terug naar 4%. Voor vennootschappen geldt echter dat de belastingrente nog tot 31 december 2021 op 4% zal blijven staan. Normaal gesproken is dit 8%. Hiermee wordt voorkomen dat ondernemers niet meteen te kampen hebben met te hoge kosten. Andere belastingmaatregelen naar aanleiding van de coronacrisis zullen gehandhaafd blijven tot 1 januari 2021. Denk hierbij onder meer aan de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen.

Boekhouder ZZP staat voor u klaar!

De coronacrisis heeft voor veel ondernemers nieuwe en zeer uitzonderlijke uitdagingen met zich meegebracht. Het is soms lastig om een goed overzicht te houden van alle financiële en fiscale gevolgen. ‘Hoe staat mijn zaak ervoor?’ ‘Op welke regelingen kan ik een beroep doen?’ ‘Welke stappen dien ik daartoe te nemen?’ Laat u bijstaan door een ervaren ZZP boekhouder die u helpt om orde op zaken te stellen en om de negatieve impact van de coronacrisis binnen de perken te houden. Neem hier contact met ons op en vind snel een goede en betaalbare boekhouder in uw regio!

Advertentie
Auto leasen voor zzp