Betaalsystemen voor grote en kleine webshops

Het aantal webshops blijft groeien. Volgens cijfers van het CBS uit 2017 is het aantal webshops in de afgelopen tien jaar maar liefst verzesvoudigd. De meest succesvolle shops zijn over het algemeen de winkels die daarnaast geen fysieke vestiging hebben. Online winkelen wordt steeds populairder vanwege het gemak. Bezoekers kunnen op elk moment een aankoop doen vanaf de computer of een mobiel apparaat. Om mee te blijven groeien, is het belangrijk dat u als eigenaar ook de nodige aandacht blijft besteden aan het gebruiksgemak van uw online winkel. Hieronder valt niet alleen een goede navigatie van uw website, maar ook het gebruik van de juiste betaalsystemen. Wat dit betreft heeft u de keus uit een aantal varianten.

De mogelijkheden voor kleine webshops

Heeft u een kleine webshop? En is dit niet uw primaire bron van inkomsten? Dan kan het een optie zijn om in dit geval nog niet over te stappen naar een betaalsysteem in verband met de kosten hier hieraan verbonden zijn. Eigenaren van kleine webshops kiezen er soms voor om de klant af te laten rekenen door middel van een factuur. Wanneer er een bestelling is geplaatst, ontvangt de klant een factuur in de mailbox. Op het moment dat u de betaling ontvangen heeft, verstuurt u de bestelling. Houd er echter wel rekening mee dat deze manier van afrekenen tegenwoordig wat minder populair is. Klanten willen zeker weten dat ze te maken hebben met een betrouwbare webwinkel. Bij deze manier van factureren kan de klant wat argwanend worden, omdat er niet gelijk een bevestiging wordt gestuurd dat het bedrag is ontvangen. Zeker niet wanneer u niet dagelijks bezig bent met de administratie en de bestellingen van uw webshop.

Het vertrouwen van de consument

Win het vertrouwen van de consument, bespaar uzelf een hoop tijd en administratieve handelingen en laat de betalingen bij een webwinkel verlopen via een betalingssysteem. Wat dit betreft is tegenwoordig iDeal het meest populaire systeem. De klant kan na het plaatsen van de bestelling gelijk afrekenen en kan via de bank ook een bevestigingsmail laten versturen van deze transactie. Wanneer u gebruik wilt maken van iDeal is het wel vereist om een abonnement af te sluiten. Dit kan via payment service providers als Mollie of Targetpay. Ook is het mogelijk om iDeal door de beheerder van uw website in te laten bouwen als plug-in, dit is bijvoorbeeld mogelijk via
Woocommerce.

De kosten van het gebruik van iDeal verschillen. Voor elke transactie via dit betaalsysteem, betaalt u een klein bedrag (variërend van € 0,29 tot € 0,40, afhankelijk van het aantal bestellingen) aan iDeal zelf. Het is ook mogelijk om een abonnement af te sluiten. Voor een maandabonnement betaalt u rond de € 30 – € 50 per maand, in dit geval daalt de vergoeding per transactie. Voor u is het dus belangrijk om na te gaan of deze kosten de moeite waard zijn. Veel internetondernemers kiezen er overigens ook voor om deze kosten mee te nemen in de prijs van de producten, zodat er geen sprake is van een groot verschil in de kosten en de opbrengst.

Andere payment providers

Het nadeel van iDeal, is dat dit betaalsysteem alleen geschikt is voor Nederlandse bankrekeningen. Richt u zich ook op de internationale markt? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een payment provider die ook geschikt is voor internationale betalingen. PayPal is wat dit betreft een van de meest populaire methodes. U kunt daarnaast ook overwegen om het mogelijk te maken om klanten te laten betalen via hun creditcard. Houd er in ieder geval rekening mee dat de kosten van het betaalsysteem opwegen tegen de de opbrengst en het aantal bestellingen. In dit geval is de verschillende payment service providers vergelijken absoluut de moeite waard.