Boekhouder voor bijberoep

Boekhouder voor bijberoep nodig? Lees onze tips!

Wanneer u jaren in loondienst hebt gewerkt, is de stap vaak erg groot om de zekerheid van een vaste baan te verruilen voor het zelfstandig ondernemerschap. Gelukkig bestaat er een middenweg, namelijk deeltijd in loondienst blijven en deeltijd als zelfstandige aan de slag gaan. Dit noemen we zelfstandige in bijberoep. Wat zijn hiervan de gevolgen voor uw boekhouding en waar moet u rekening mee houden?

Mag ik wel starten als zelfstandige in bijberoep?

Wanneer u zelfstandige in bijberoep wilt worden zult u op de eerste plaats het gesprek moeten aangaan met uw werkgever. Is het wel mogelijk om in uw functie deeltijd aan de slag te gaan? Daarnaast kan er in uw contract met uw werkgever staan dat u geen vergelijkbare nevenwerkzaamheden mag verrichten, zodat u geen directe concurrent bent van uw werkgever. Werkt u als kapper in loondienst, dan kan in uw contract staan dat u in uw vrije uren niet als zelfstandige mag bijklussen als kapper.

Boekhoudsoftware ZZP

Wanneer bent u ondernemer?

Mogelijk heeft u naast uw baan in loondienst activiteiten waar u geld mee verdient, maar deze activiteiten spelen zich grotendeels af binnen de hobbysfeer. Dan kan het zijn dat de Belastingdienst u niet aanziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Let op: als u geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting kunt u wel ondernemer zijn voor de btw. U wordt aangemerkt als ondernemer voor de btw als u zelfstandig een bedrijf hebt of zelfstandig een beroep uitoefent. Wilt u weten of u wordt aangemerkt als ondernemer voor de inkomsten- en omzetbelasting? Doe dan hier een beroep op een boekhouder voor bijberoep.

Zelfstandige in bijberoep en btw

Een veelgehoorde vraag van mensen die zelfstandige in bijberoep willen worden, is: ‘Moet ik nu altijd btw betalen?’ Het antwoord is: dat hangt van uw situatie af. Er zijn goederen en diensten die vrijgesteld zijn van btw. Voorbeelden van sectoren die vrijgesteld zijn van btw zijn o.a. de gezondheidszorg, kinderopvang en onderwijs. Uw boekhouder voor bijberoep kan u hier alles over vertellen. Maar ook als uw goederen of diensten niet zijn vrijgesteld van btw, kan het zijn dat u geen btw hoeft te betalen, omdat u onder een bepaalde grens blijft. Dit heet de ‘kleineondernemersregeling’. Dient u in een jaar minder dan € 1.883 btw te betalen (2016), dan hoeft u geen btw af te dragen.

Kom ik in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek?

Als ondernemer kunt u soms aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek. U moet dan wel voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar en u dient aan het begin van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt te hebben. De zelfstandigenaftrek bedraagt € 7.280 (2016). Dit bedrag mag u aftrekken van uw winst. Besteedt u meer tijd aan uw baan in loondienst dan aan uw bijberoep, dan kunt u geen beroep doen op de zelfstandigenaftrek.

Kom ik in aanmerking voor de startersaftrek?

Een andere aantrekkelijke fiscale regeling voor beginnende zelfstandigen is de startersaftrek. Dit betekent dat u bovenop de zelfstandigenaftrek nog een bedrag van € 2.123 (2016) mag tellen. U mag dan de zelfstandigenaftrek én de startersaftrek van uw winst aftellen. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek mag u in de vijf voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer zijn geweest en in die periode niet meer dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast hebben.

Ga ik meer belasting betalen in bijberoep?

Wanneer u naast uw baan in loondienst gaat bijverdienen als zzp’er, is het heel goed mogelijk dat u in een hogere belastingschijf terechtkomt. U gaat op deze manier misschien meer verdienen. Dit kan betekenen dat u dus ook meer inkomstenbelasting gaat betalen. Het is daarom goed om vooraf goed te bekijken wat alle financiële en fiscale consequenties zijn als u naast uw baan een bijberoep gaat uitoefenen. Vind daarom hier online uw boekhouder voor bijberoep door gratis offertes aan te vragen. U bent tot niets verplicht!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar

De voordelen van Boekhouder ZZP

  • Ervaren en erkende boekhouders in uw regio
  • Ontvang gratis 4 vrijblijvende offertes
  • Direct inzicht in de kosten
  • Vergelijk en kies de beste boekhouder
Vergelijk boekhouders in uw regio