Wat zijn de voor- en nadelen van een boekhouder?
Wel of geen boekhouder inschakelen? Als startende ondernemer of als groeiend bedrijf is dat mogelijk een vraag die u bezighoudt. U beschikt zelf over voldoende basiskennis over boekhouden, maar hoe zit het met de fijne kneepjes van dat vak? U wilt als ondernemer geen risico lopen en te veel belasting betalen of straks een flinke boete op de deurmat zien vallen. Wat zijn de voor- en nadelen van een boekhouder?
Voordeel 1: u bespaart tijd!
Door uw boekhouding uit te besteden bespaart u tijd. Tijd die u aan leukere dingen kunt besteden of natuurlijk aan de groei van uw bedrijf! Sommige ondernemers voeren zelf nog enkele taken uit en schuiven de rest door naar hun boekhouder. Of u schuift gewoon uw volledige boekhouding af op uw boekhouder; u kunt dan bijvoorbeeld nog zelf de facturatie bijhouden, maar voor de rest hoeft u nergens meer naar om te kijken. Dat kan als een echte bevrijding voelen!
Voordeel 2: nooit meer te veel belasting betalen
Boekhouden is een vak! Daarnaast houdt uw boekhouder voortdurend alle nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied in de gaten. U zult als niet-boekhouder nooit aan zijn of haar inzicht en expertise kunnen tippen. Het is voor u onmogelijk om op de hoogte te blijven van alle regels, die regelmatig wijzigen, verdwijnen of vervangen worden door andere regels. Dankzij de actuele kennis van uw boekhouder zult u geen gunstige ondernemersregelingen en andere handige slimmigheidjes missen, zodat u nooit te veel belasting betaalt!
Voordeel 3: geen boetes
Elke ondernemer dient zijn belastingaangiften op orde te hebben en ze op tijd in te dienen. U hebt hiervoor een goed geordende boekhouding nodig waarin geen gegevens missen. Voor veel ondernemers betekenen de belastingaangiften elke keer weer een berg aan frustraties en een race tegen de klok. Worden uw belastingaangiften niet goed afgehandeld, dan krijgt u een boete van de Belastingdienst. Maar ook als uw administratie niet compleet is of niet te controleren is, kunt u een boete krijgen. Een boekhouder zorgt ervoor dat alles prima in orde is!
Nadeel 1: kostenpost
Een boekhouder inschakelen betekent een extra kostenpost, daar zit natuurlijk niemand op te wachten en zeker als startende ondernemer kan u dat tegenstaan. Maar wat op het eerste gezicht een nadeel lijkt te zijn, hoeft dat in de praktijk niet te zijn. Wanneer u een goede boekhouder kiest, zult u deze investering terugverdienen doordat u van meer fiscaal voordeel geniet. Is uw budget niet al te groot, bespreek dan met de boekhouder welke taken u zelf kunt doen en welke taken u het beste kunt uitbesteden.
Nadeel 2: verlies aan overzicht
Wanneer u zelf de volledige boekhouding doet, hebt u meteen een goed beeld van hoe het met uw bedrijf gaat. U heeft altijd kennis paraat over uw inkomsten, uitgaven, betalingen etc. Dat geeft u het gevoel dat u alle controle hebt over uw bedrijf. Wanneer u de boekhouding uit handen geeft, verliest u een gedeelte van dit overzicht. Om dit te voorkomen, kunt u bijvoorbeeld steeds zelf op een vastgesteld tijdstip (één keer per week of één keer in de maand) uw boekhouding controleren. Dat is sowieso aan te raden, want u bent als ondernemer altijd de eindverantwoordelijke!
Nadeel 3: minder ‘feeling’ met boekhouden
Wanneer u zich niet meer bezighoudt met de boekhouding kunt u de vaardigheden en kennis die daarbij komen kijken verleren. Ook mist u de noodzaak om steeds zelf alert te blijven op nieuwe ontwikkelingen. Voldoende kennis van boekhouden en fiscale zaken kan u als ondernemer helpen; u weet wat er speelt, wat er gedaan moet worden en bent alerter op nieuwe kansen en ontwikkelingen. Hierdoor zult u zich zelfverzekerder voelen als ondernemer. Dit nadeel kunt u beperken, door goed te blijven overleggen met uw boekhouder.
Wel of niet een boekhouder inschakelen?
Nu is het aan u om deze voor- en nadelen van een boekhouder tegen elkaar af te wegen. Wegen de voordelen zwaarder en wilt u een boekhouder inschakelen? Neem dan hier contact met ons op!