Boekhouding inrichten, waar te beginnen?

U hebt zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel! Yes! Uw eigen zaak is een feit! Het liefst stort u zich op het binnenhalen van uw eerste klanten om aan de slag te gaan met waar u goed in bent. Maar wacht eens even, staat de basis van uw boekhouding al? Denk niet: ‘Dat komt later wel als ik eenmaal draai!’ Een goed ingerichte boekhouding is het fundament van uw zaak.

Startklaar met een overzichtelijke boekhouding

U bent pas écht startklaar als uw boekhouding overzichtelijk is ingericht. Laat facturen, bonnetjes en contracten niet allemaal in die schoenendoos verdwijnen om er vervolgens niet meer naar om te kijken. Weet waar u alles ordelijk bewaart en hoe u alles weer gemakkelijk terug kan vinden. Er bestaan geen standaardformules voor het inrichten van de boekhouding. Elk bedrijf is immers anders. Het is daarom essentieel dat uw boekhouding zo wordt ingericht dat het perfect bij uw situatie past. Uiteraard zijn er wel enkele richtlijnen en regels waar u rekening mee moet houden:

  • Houd al uw inkomsten en uitgaven bij.
  • Ken de wettelijke regels voor facturen.
  • Stel duidelijke betalingsvoorwaarden op.
  • Houd de betalingstermijnen in de gaten.
  • Bewaartermijn van 7 jaar voor de administratie.
  • Op tijd uw belastingaangiftes doen.

Dit zijn enkele belangrijke aspecten van uw boekhouding. Maar hoe organiseert u dit allemaal? Ga samen met een erkende boekhouder aan tafel zitten en laat u wegwijs maken.

Boekhoudsoftware ZZP

Er zijn toch ook boekhoudpakketten?

Er bestaan inderdaad talloze boekhoudpakketten en online boekhoudsoftware. Het internet staat er vol mee. Maar weet u welk boekhoudpakket u het beste kunt kiezen? Als u onvoldoende kennis hebt van boekhouding, dan is het erg lastig om de juiste software te kiezen. Boekhoudpakketten kunnen uw leven gemakkelijker maken, maar u zult evengoed over genoeg boekhoudkundige kennis en vaardigheden moeten beschikken. Hoe gaat u om met die lastige uitzonderingen op de regels? Weet u wat de gevolgen zijn van de laatste wetswijzigingen? Welke aftrekposten zijn wel en niet op uw situatie van toepassing? Welke ondernemersregelingen zijn interessant voor u? Boekhouden blijft hoe dan ook mensenwerk én een vak apart.

Met een gerust hart ondernemen

Is boekhouding niet uw ding, maar wilt u wel graag met een gerust hart ondernemen? Dan kunt u hier gemakkelijk een erkende boekhouder bij u in de buurt vinden, die u perfect van dienst kan zijn met het inrichten en onderhouden van uw boekhouding. Uw boekhouder zorgt ervoor dat uw boekhouding voldoet aan alle voorwaarden van de Belastingdienst. Het kan zomaar gebeuren dat de Belastingdienst op een gegeven moment uw boekhouding wil controleren. Is uw boekhouding niet in orde, dan kan dit heel wat problemen en boetes opleveren! U kunt dit voorkomen door een goede boekhouder bij de hand te nemen.

Haal meer uit uw onderneming

Een perfect ingerichte boekhouding zorgt ervoor dat u steeds een goed inzicht hebt in waar u met uw bedrijf staat. Gaat het u voor de wind? Of moet u uw plannen misschien wat bijsturen? Kan ik mij die grote investering veroorloven of niet? Waar laat ik kansen liggen? Welke bedreigingen kan ik op tijd het hoofd bieden? Een goede boekhouding helpt u bij het vinden van antwoord op deze essentiële vragen. Bovendien is uw boekhouder dé persoon om u te helpen bij het interpreteren van de cijfers van uw boekhouding en voor het geven van financieel en fiscaal advies. Zo houdt u uw zaak altijd goed op de rails en haalt u meer uit uw onderneming.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar