Tips voor boekhouding jaar afsluiten

Het einde van het jaar is een drukke periode! Niet alleen vanwege de kerstinkopen en de voorbereidingen voor alle feesten, maar als ondernemer is dit ook de periode om uw boekhouding voor dit jaar af te sluiten. Want de jaarwisseling betekent ook een belangrijke overgang voor uw administratie. Het is van belang dat alles goed klopt. Maar waar moet u precies op letten? Is boekhouden niet uw sterkste kant? Dan is het een goed idee om hier contact op te nemen met een erkende boekhouder. We geven hier alvast wat tips voor uw boekhouding jaar afsluiten.

Is uw administratie goed bijgewerkt?

Het komt regelmatig voor dat ondernemers een factuur of een bonnetje niet direct verwerken. Dat schiet er gemakkelijk tussendoor! Vooral als het om facturen en bonnetjes gaat die u contant hebt betaald. Die blijven gemakkelijk rondslingeren. Toch is het belangrijk om aan het einde van het jaar alles helemaal bijgewerkt te hebben. Zoek alle missende facturen en bonnen bij elkaar en verwerk ze in de boekhouding. Het is een goed voornemen voor het nieuwe jaar om dit steeds goed bij te houden. Hiermee voorkomt u onnodige stress aan het einde van het jaar, dat toch al zo druk is.

Boekhoudsoftware ZZP

Zijn uw facturen up-to-date?

Het kan voorkomen dat u nog niet voor alle producten of diensten die u hebt aangekocht een factuur hebt gekregen. Deze zijn daarom nog niet tot de kosten van uw bedrijf gerekend, maar ze zijn wel opgenomen in de inventaris. Uw boekhouding is niet compleet. Dit lost u op door in uw administratie het totaalbedrag van de nog te ontvangen facturen op te nemen. Het is ook mogelijk dat u zelf nog niet alle facturen de deur uit hebt gedaan voor geleverde producten of diensten. Dit betekent dat deze inkomsten nog niet in uw administratie zijn opgenomen. Het is wel belangrijk om een goede indruk te hebben van alle inkomsten in dat jaar. Dit lost u op door in uw administratie een rekening van nog te innen inkomsten op te nemen.

Tip: controleer ook of u in het afgelopen jaar geen facturen vergeten bent om te versturen of te betalen.

Hoe zit het met de afschrijvingen?

Het einde van het jaar is ook dé tijd om eens goed naar uw afschrijvingen te kijken. Controleer of de afschrijvingen op de juiste manier in de administratie zijn verwerkt. Check onder meer of alle nieuwe bedrijfsmiddelen die u dit jaar hebt aangeschaft op de afschrijvingsstaat zijn opgenomen. Het is belangrijk dat de afschrijvingsstaat volledig is bijgewerkt en overeenstemt met de eindbalans van het jaar. Wist u bovendien dat als u in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dat u dan mogelijk een beroep kunt doen op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek? Boekhouders merken dat ondernemers dit vaak een lastig onderwerp vinden. Een goede reden om eens het advies in te roepen van een professionele boekhouder.

Hebt u kosten of opbrengsten m.b.t. het komende jaar?

Het einde van een jaar is boekhoudkundig vaak een lastige periode. Soms hebt u al kosten betaald of opbrengsten ontvangen die betrekking hebben op het komende jaar. Het is belangrijk dat u deze gegevens op de juiste manier verwerkt. Deze kosten of opbrengsten dienen geboekt te worden op de balanspost ‘vooruitbetaalde kosten of vooruit ontvangen opbrengsten. Dit noemen we binnen de wereld van de boekhouding ook wel de ‘overlopende posten’. Zo zijn er heel wat kleine details, die grote negatieve gevolgen kunnen hebben voor uw boekhouding, als u er niet bij stilstaat. Voor veel ondernemers is de hulp van een goede boekhouder, die niets over het hoofd ziet, dan ook onmisbaar.

Wat kan een erkende boekhouder voor u doen?

Bovenstaande aandachtspunten vormen nog maar een deel van wat er allemaal komt kijken bij een boekhouding jaar afsluiten. Andere onderdelen waar een boekhouder u op zal wijzen en mee kan helpen zijn:

  • Btw-posten controleren
  • Periodieke boekingen checken
  • Aanwezige voorraden met voorraden op de balans controleren
  • Middelingsverzoek indienen bij wisselende inkomsten
  • Advies over fiscale oudedagsreserve
  • Financieel en fiscaal advies

Een boekhouder die met u meedenkt, zorgt ervoor dat u ontspannen kunt ondernemen, dat uw bedrijf op een gezonde manier kan groeien en dat u problemen met de Belastingdienst kunt voorkomen.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar