Maandafsluiting boekhouding: waarop letten?

Als de administratie van uw onderneming steeds op orde is, beschikt u altijd snel over de cijfers die u vertellen hoe u ervoor staat en of u ergens moet bijsturen. Breng een degelijke structuur aan in uw boekhoudtaken. Het is belangrijk om steeds voor een goede maandafsluiting te zorgen. De maandafsluiting boekhouding? Wat komt daarbij kijken? We geven u hier meer informatie en tips. Dit is ook de plek om gemakkelijk een erkende boekhouder te vinden, die u graag persoonlijk bijstaat.

debesteleasedeal

  • Vergelijk gratis leaseoffertes
  • Bespaar op jouw leasekosten
  • Ontvang altijd de beste lease deal
Bekijk de website

Uw boekhouding up-to-date!

‘Maar ik heb geen tijd om…’ of ‘Dat doe ik wel als ik ergens een gaatje in mijn agenda vind…’ Er bestaat geen excuus om uw boekhouding uit te stellen. Plan voldoende tijd in uw agenda in voor de boekhouding. Het liefst op een vast moment in de week of per maand. Door alles goed bij te houden is het aan het einde van het jaar gemakkelijker om de eindejaarscontrole uit te voeren en de balans op te maken. Het is prettig als u dan merkt dat door steeds de maandafsluiting goed uit te voeren, u nu niet voor grote problemen staat. Dat scheelt veel stress en frustratie!

De maandafsluiting: Wat komt erbij kijken?

Wat er allemaal nodig is voor een degelijke maandafsluiting voor uw boekhouding, hangt af van de soort onderneming. Voor zzp’ers is de maandafsluiting een stuk eenvoudiger, dan voor grote ondernemingen. Toch is het belangrijk om aan het einde van de maand een duidelijk overzicht te maken van bijvoorbeeld de te betalen of te ontvangen btw, om te controleren of alle facturen zijn ingeboekt en of alle rekeningen en posten in uw boekhouding correct zijn. Bij grotere bedrijven wordt er bij de maandafsluiting bovendien ook een rapportage gemaakt. Wat is er in uw situatie nodig? Informeer ernaar bij een erkende boekhouder.

Reflecteren en vooruitkijken

Het is niet alleen voor grote bedrijven belangrijk om een rapportage te maken. Als kleine zelfstandige hoeft u bijvoorbeeld geen verantwoording af te leggen of verslag te doen aan hogere afdelingen. Maar toch kan het goed zijn om voor uzelf een overzicht en een interpretatie te maken aan de hand van de cijfers van afgelopen maand. Hoe is het afgelopen maand gegaan? Wat ging er goed en wat ging er minder goed? Waarom? Een goede maandafsluiting van uw boekhouding helpt u om te reflecteren en vooruit te kijken. Wanneer u hierbij de hulp inschakelt van een boekhouder, zult u veel goede adviezen krijgen om uw onderneming gezond te laten groeien.

Hoe organiseert u uw boekhouding?

Veel ondernemers houden hun boekhouding maandelijks bij via een spreadsheet in Excel. Voor kleine ondernemingen kan dit soms goed werken. Maar toch…een foutje is zo gemaakt. Gegevens kunnen verkeerd ingevoerd worden en vaak ontbreken er controles in de sheets. Helaas kunnen kleine foutjes zich opstapelen en uitmonden in een groter probleem. Daarnaast kost het op deze manier bijhouden van uw boekhouding onnodig veel tijd. Een professionele boekhouder kan u helpen om uw boekhouding goed te organiseren met de juiste boekhoudsoftware en hij kan u helpen om bij de maandafsluiting gemakkelijk de nodige controles uit te voeren.

debesteleasedeal

Elke maand een goed overzicht van uw boekhouding?

Dan is het beslist een aanrader om een ervaren boekhouder met u mee te laten kijken. Dit levert u de volgende voordelen op:

  • Samen op zoek naar de knelpunten in uw boekhouding
  • Adviezen om uw boekhouding gemakkelijker te maken
  • Professionele controle van uw boekhouding
  • Nooit meer problemen met de Belastingdienst
  • Hulp bij het interpreteren van de cijfers
  • Professioneel advies voor de groei van uw bedrijf
  • Altijd een contactpersoon beschikbaar voor vragen

Een goed georganiseerde boekhouding die steeds helemaal up-to-date is, is onmisbaar voor elke onderneming, zowel voor grote ondernemingen als voor kleine ondernemingen! Meer weten? Neem hier contact met ons op.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar