Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Afhankelijk van de grootte van uw onderneming en het beschikbare budget, kan er de overweging gemaakt worden om de boekhouding uit te besteden. Er zijn diverse voor- en nadelen aan het uitbesteden van uw boekhouding t.o.v. dit zelf te doen. In dit artikel zetten we een aantal voordelen en nadelen uiteen. Zo kunt u na het lezen van dit artikel een realistische overweging maken.

De voordelen van boekhouding uitbesteden

Aan het uitbesteden van de boekhouding, zitten een aantal aantrekkelijke voordelen verbonden die u als ondernemer erg kunnen helpen.

Voordeel #1: U bespaart tijd
Het nagaan van alle uitgaven, inkomsten, fiscale regels is erg arbeidsintensief en kost dus erg veel tijd. Elke ondernemer weet dat tijd waardevoller is dan geld. Geld kan men immers altijd weer terugverdienen. Tijd is maar één keer uit te geven.

Boekhoudsoftware voor advocaten

Voordeel #2: U hoeft zich niet te verdiepen
Het doen van uw eigen boekhouding is niet alleen arbeidsintensief omdat er veel handelingen verricht moeten worden. Het kost ook erg veel tijd en energie om volledig op de hoogte te zijn van uw potentiële fiscale kansen in de vorm van toeslagen of aftrekposten. Uw boekhouder is hiervan volledig op de hoogte, zodat u dat niet hoeft te zijn.

Voordeel #3: Geen belastingaangifte
Daarnaast is er ook de belastingdienst: de fiscale autoriteit. Zij ontvangen graag uw belastingaangifte volledig ingevuld en foutloos. Als er toch fouten staan in uw belastingaangifte loopt u ook nog kans op een boete. Hierdoor kost het u niet alleen tijd, maar daar bovenop ook nog eens geld.

De voordelen van het zelf doen van de boekhouding

Het uitbesteden van de boekhouding is natuurlijk niet gratis en kan soms flink oplopen. U kunt daarom overwegen om de boekhouding zelf te gaan doen.

Voordeel #1: Altijd inzichtelijk
Als u besluit om de boekhouding intern te doen, dan heeft u het voordeel dat u altijd kunt inzien hoe de financiën ervoor staan. Tenminste, zo lang de boekhouding goed wordt bijgehouden en dus actueel en overzichtelijk blijft.

Voordeel #1: U bespaart geld
Het geld dat u bespaart door de boekhouding niet uit te besteden, kunt u uitgeven aan andere zaken die uw boekhouding vereenvoudigen. U heeft nu wat extra budget voor bijvoorbeeld boekhoudsoftware of een parttime of fulltime personeelslid.

Voordeel #1: U bent onafhankelijk
Doordat u ervoor kiest om het heft in eigen handen te nemen en uw boekhouding zelf te doen, bent u niet meer afhankelijk van een andere partij. Dat geeft een goed gevoel omdat er dan bij zoiets belangrijks als de boekhouding, geen fouten gemaakt kunnen worden door anderen.
Dit alles maakt wel dat zelf de boekhouding doen, erg arbeidsintensief kan zijn en u dient erg secuur te werk gaan om geen fouten te maken of fiscale kansen mis te lopen. U bent echter ook ondernemer geworden vanwege een stukje zelfstandigheid. Als u het vertrouwen in uzelf heeft en u beschikt over de nodige vaardigheden en kunde, dan kunt u er dus voor kiezen om de boekhouding van uw onderneming voor eigen rekening te nemen.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar