De boekhouding: Zelf doen of uitbesteden?

Als zzp’er wil je zo snel mogelijk je onderneming succesvol maken en steek je er alle tijd in om dit te bereiken. Door alle drukte kan het er bij de boekhouding wel eens bij inschieten. Wellicht zit je je nu af te vragen of je het misschien beter kunt uitbesteden. Maar wanneer kun je de boekhouding beter zelf doen en wanneer het beste uitbesteden? Of is er ook een combinatie van beide mogelijk? In dit artikel hebben wij de drie opties voor je vergeleken, zodat de keuze hierna hopelijk een stuk makkelijker voor je is.

Wanneer zelf doen?

Ben je recent een bedrijf begonnen en hoef je slechts enkele facturen te verwerken? Dan kun je de administratie waarschijnlijk makkelijk bijhouden. Zo zijn er nog een aantal redenen wanneer je de boekhouding als zzp’er beter zelf bij kunt houden.

Boekhoudsoftware ZZP

Om kosten te besparen
Als starter heb je waarschijnlijk nog niet direct een boekhouder nodig. Een boekhouder inhuren is relatief duur wanneer je nog een kleine hoeveelheid opdrachten en een klein klantenbestand hebt. Het besparen op een boekhouder drukt de kosten aanzienlijk, want het inhuren van een boekhouder kan aardig in de kosten lopen. Gemiddeld kost een boekhouder vijftig euro per uur. Het verzorgen van je gehele administratie (maximaal vijftig handmatige boekingen), IB-aangifte en kwartaalaangifte kan je boekhouder in gemiddeld 1,5 uur per maand doen. Per maand kost dit je dus ongeveer 75 euro, wat per jaar in totaal rond de 900 euro is. Dit is dus een aardig bedrag om op te bezuinigen.

Om overzicht te bewaren
Naast de kostenbesparing kan het zelf doen van de boekhouding je ook geruststellen. Je hebt een beter inzicht in wat er al wel of niet is verwerkt. Je kunt zelf het overzicht bewaren en kunt op deze manier snel inspelen op actuele ontwikkelingen. Als je al een beetje ervaring hebt met boekhouden, er tijd voor hebt en het misschien ook gewoon leuk vindt om te doen, hoef je dit niet uit te besteden. Er zijn verschillende online boekhoudsystemen beschikbaar waar je zelf eenvoudig bonnen en documenten kunt inboeken.

Wanneer laten doen?

Je boekhouding door een professional laten doen, kan een last minder zijn. Je hebt meer tijd om je aandacht op andere zaken te vestigen en hebt het vertrouwen dat het wel goedkomt. Om verschillende redenen kun je deze klus beter aan iemand anders overlaten.

Beperkte boekhoudkundige kennis
De voornaamste reden om je boekhouding uit te besteden is wanneer je zelf onvoldoende kennis hebt over geldzaken. Als je het uitbesteedt aan een professional, dan weet je zeker dat alles goed verwerkt wordt. Je kan namelijk flinke boetes krijgen, wanneer je administratie onvolledig of niet kloppend is. Daarnaast weet de boekhouder vaak ook veel over allerlei aftrekposten waar je gebruik van mag maken en hoef je hierdoor uiteindelijk minder belasting te betalen.

Geen tot weinig tijd
Ben je veel op pad en nemen je werkzaamheden veel tijd in beslag? Het inhuren van een boekhouder kan ook een uitkomst zijn wanneer je te weinig tijd hebt om er zelf (uitgebreid) mee bezig te gaan. Je hoeft hier dan dus geen extra tijd voor vrij te maken en kunt je meer richten op andere activiteiten.

Wanneer een combinatie van beide?

Ook kun je combinatie van beide doen: het zelf bijhouden en een boekhouder inschakelen. Misschien vraag je nu jezelf af, brengt dit niet extra kosten met zich mee? Dit hoeft helemaal niet.

Meekijkfunctie
Veel boekhoudsystemen bieden een ‘meekijkfunctie’ aan. Dit houdt in dat je anderen, zoals je boekhouder, toegang kunt geven aan het systeem. Hiermee kun je de boekhouder dus eenvoudig inzicht geven in alle data en kan hij je hier vervolgens in adviseren.

Extra controle op uw boekhouding
Wanneer je zelf al over de basiskennis beschikt, kun je alle gegevens zelf in het systeem invoeren. De boekhouder heb je vervolgens alleen nog maar nodig voor de controle van de ingevoerde gegevens. Hij neemt alles nog een keer door en helpt je eventueel met dingen die niet goed zijn of ontbreken. Omdat je je boekhouder alleen nodig hebt voor de laatste check, kun je op die manier weer op kosten besparen. Met deze combinatie heb je altijd inzicht in je gegevens en heb je tegelijkertijd ook de zekerheid dat alles correct is ingevoerd.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar