Boekhoudprogramma of toch in Excel boekhouden?

Boekhouden is lang niet voor iedereen een hobby. Het vak boekhouden en accounting heeft nog altijd te kampen met een enigszins saai imago. Voor ondernemers en zelfstandigen is de boekhouding iet onontkoombaars. Dit werk dient nu eenmaal gedaan te worden of je het nou leuk vindt of niet. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van programma’s beschikbaar en kun je daarnaast ook kiezen voor het gebruik van diverse accountantsbureaus die jou helpen bij het op orde brengen en het doen van de administratie. Het is soms lastig om een keuze te maken tussen alle verschillende boekhoudprogramma’s en het bij iedereen wel bekende Excel. Of je nu gaat voor Excel of voor een ander boekhoudprogramma, elke keuze heeft zo zijn voor- en nadelen.

Boekhouden in (online) boekhoudprogramma’s

De meeste boekhoudprogramma’s voor ZZP die tegenwoordig te vinden zijn, hebben een online functie en slaan al je gegevens op via een online database of in een zogeheten cloud. Dit heeft als voordeel dat je overal ter wereld bij je boekhouding terecht kan. Diverse bedrijven die deze software aanbieden bieden daarnaast ook vaak een supportservice aan, waar je altijd terecht kan met vragen wanneer iets niet werkt of je ergens niet uitkomt. Een ander voordeel is dat je met de apps van diverse boekhoudsoftware ook vaak op locatie de administratie kan doen. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan het live opstellen en uitschrijven van facturen wanneer je bij de klant thuis bent. De meeste moderne boekhoudprogramma’s hebben als voordeel dat ze voorgeprogrammeerd zijn en je niet zelf formules hoeft op te stellen. In de meeste gevallen gaat het dan ook puur om het invoeren van de bedrijfsresultaten en actuele nummers die door het programma zelf in de balans en resultatenrekeningen meegenomen worden. Een nadeel van een (online) boekhoudprogramma kan zijn dat deze vrij kostbaar kunnen zijn en ook vaak op contractuele basis werken.

Boekhouden in Excel

Excel is een van de meest bekende programma’s van Microsoft om de boekhouding in bij te houden. De meeste mensen hebben dan ook een aardige basiskennis van Excel, maar wanneer je een gecompliceerde jaarrekening moet opstellen of je wil graag een automatische factuur genereren dan komt er vaak wat meer werk bij kijken. Hiermee benoemen we dan ook direct een van de grootste nadelen aan het gebruik van Excel. Je dient een behoorlijke kennis van zaken te hebben en omdat je vrijwel alle formules zelf dient in te voeren is er een relatief grote kans op fouten in de formules wanneer je niet precies weet wat je doet. Met betrekking tot de kosten is de boekhouding in Excel voeren echter een zeer interessante optie, omdat deze gratis op de meeste Windows computers geïnstalleerd is. Het is echter aan te raden om wanneer je gebruik maakt van Excel je bestanden online op te slaan, zodat je niet afhankelijk bent van een computer of harde schijf.