Hoe zit het met corona-steun voor zzp’ers na 1 oktober?

Het is duidelijk dat de corona-crisis nog lang niet afgelopen is. Het heeft de economie op zijn kop gezet. Hoe gaat u daar als zzp’er mee om? Veel sectoren worden nog steeds hard getroffen. Er verscheen onlangs een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) met het advies om vanaf oktober alleen nog maar zzp’ers overheidssteun te geven als ze weinig tot geen eigen vermogen hebben. Dit advies zorgt ervoor dat de gemoederen hoog oplopen onder zzp’ers.

Beperkte steun of stoppen met steun aan zzp’ers?

Dat lijkt momenteel de richting waar het op uitdraait. Het CPB heeft een rapport opgesteld met daarin de mogelijke scenario’s voor als de TOZO-regeling voor zzp’ers op 1 oktober 2020 stopt. Vooralsnog biedt de TOZO-regeling zzp’ers de mogelijkheid om hun inkomen aan te vullen tot het niveau van de bijstand. Gezien het virus voorlopig nog niet uitgeroeid is, zullen veel zzp’ers een moeilijke tijd tegemoet gaan. Hoe wordt dit opgevangen? Op welke steun kunnen zzp’ers rekenen?

Zzp’ers stimuleren om zich opnieuw uit te vinden

Het CPB adviseert om vanaf 1 oktober 2020 alleen steun te bieden aan zzp’ers met weinig of geen eigen vermogen. Het idee hierachter is om de andere ondernemers met voldoende eigen vermogen te stimuleren om zichzelf opnieuw uit te vinden en de plannen van hun onderneming aan te passen aan de nieuwe realiteit, zodat deze weer voldoende rendabel zijn. Deze ondernemers worden volgens het CPB door deze financiële stimulans aangemoedigd om bijvoorbeeld over te stappen naar een andere sector of om tijdelijk in loondienst te gaan.

‘Een onverstandig plan’

De belangenorganisatie voor zzp’ers de Werkvereniging heeft zich uitgelaten over dit advies en noemt het een raar voorstel. Roos Wouters van de Werkvereniging benadrukt in een interview met RTLZ dat zowel zzp’ers met eigen vermogen als zonder eigen vermogen en die steun ontvangen, terug zullen moeten vallen op hun eigen vermogen. Deze buffer zal snel opraken. Daarnaast zullen zzp’ers met eigen vermogen zonder de extra steun weinig tijd hebben om hun onderneming opnieuw uit te vinden als ze vooral bezig zijn met brood op de plank krijgen. Deze situatie biedt geen stimulans om nieuwe ondernemingsplannen te bedenken.

Economische schade beperken

Volgens het rapport van het CPB zijn zzp’ers gemakkelijk vervangbaar. De economische schade zal minder zijn als zzp’ers met hun activiteiten moeten stoppen, dan wanneer een groot bedrijf ten ondergaat. Deze zienswijze is volgens Wouters heel vreemd en onredelijk. Zij zegt hierover: “Ik vind het vreemd hoe er gerekend wordt. Ik vind het het dieptepunt van het anti-zzp sentiment wat er op dit moment is en het verheerlijken van het grootbedrijf.” Ze benadrukt dat er een goede noodoplossing moet blijven voor zzp’ers die het nodig hebben en vooral voor sectoren die stilliggen door de coronacrisis.

Ondernemen in coronatijd met boekhouder zzp

Hoe staat uw onderneming ervoor? Waar liggen er nog kansen? Hoe maakt u het beste van uw onderneming? Ondernemen in coronatijd is voor veel zzp’ers een nog grotere uitdaging. Een boekhoudspecialist voor zzp’ers kan u helpen om richting te geven aan uw onderneming en om ervoor te zorgen dat alles op financieel en fiscaal vlak zo goed mogelijk is geregeld. Meer weten? Neem hier contact met ons op voor gratis en vrijblijvende offertes van boekhouders voor zzp’ers in uw omgeving.

Advertentie
Auto leasen voor zzp