5 tips voor het versnellen van uw boekhoudingsproces als zzp’er

Bent u als zzp’er veel onderweg of wilt u gewoon uw boekhouding zo efficiënt mogelijk laten verlopen? Dan is online boekhouding een geschikte oplossing. Met online boekhouding kunt u processen sneller laten verlopen, door zaken goed te ordenen, programma’s met elkaar te koppelen of processen te laten automatiseren. Ook kunt u altijd en overal inzicht hebben en uren bijhouden op bijvoorbeeld uw smartphone, tablet of laptop. Ideaal toch? Met de 5 tips voor het versnellen van uw boekhoudingsproces als zzp’er kunt u effectief en overzichtelijk uw boekhouding bijhouden en inzien. Bent u benieuwd hoe? Lees dan snel verder.

Tip 1: Doe uw boekhouding online

Om uw boekhoudingsprocessen te laten versnellen is de eerste stap om uw boekhouding online te doen (als u dit nog niet doet). Gebruikmaken van een boekhoudprogramma kan u, zoals eerder benoemd, een hoop werk uit handen nemen. Als zzp’er heeft u namelijk dagelijks een aantal taken, die u dient uit te voeren om succesvol te blijven. Het handmatig bijhouden van alle boekhoudprocessen staat vast niet bovenaan het lijstje en is daarnaast ook tijdrovend. Het gebruiken van boekhoudsoftware kan daarom een life saver zijn.

Boekhoudsoftware ZZP

Tip 2: Orden uw boekhouding

Een goede registratie van uw boekhouding verzekert u van nauwkeurigheid van de verwerking en daarmee ook betrouwbaarheid ervan. Met online boekhoudprogramma’s kunt u uw gegevens efficiënt laten ordenen en worden veilig opgeslagen. Hiermee bespaart u tijd wanneer u bepaalde data op wilt zoeken en in wilt zien. Het is ook van belang om uw boekhouding goed te bewaren, omdat voor ondernemers de fiscale bewaarplicht geldt. Dit houdt in dat u de wettelijke plicht hebt om een overzichtelijk administratie van uw boekhouding gedurende 7 jaar bij te houden.

Tip 3: Koppel uw boekhouding

U kunt ook veel tijd besparen aan de boekhouding door uw boekhoudsoftware te koppelen aan andere systemen. Er kan bijvoorbeeld een koppeling worden gelegd tussen CRM software, de bank, een incassobureau, de Belastingdienst en zelfs uw webshop. Met een webshop koppeling kunt u digitaal facturen versturen aan uw klanten. Dit bespaart verzendkosten en verzendtijd, zodat facturen sneller betaald kunnen worden. De BTW wordt altijd goed geregeld en de BTW-aangifte kan eenvoudig worden gedaan bij de Belastingdienst met de gegevens uit uw ZZP boekhoudprogramma. Door deze systemen met elkaar te verbinden, slaat u dus een aantal stappen over en versnelt u op deze manier deze boekhoudingsprocessen.

Tip 4: Automatiseer uw processen

Met online boekhoudprogramma’s kunt u diverse processen opvoeren, doordat ze voor u geautomatiseerd worden. U kunt namelijk uw facturen automatisch laten opstellen en versturen op basis van de bestaande gegevens van uw klanten of leveranciers. Ook wordt er dagelijks een back-up gemaakt van alle data, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw gegevens niet verloren gaan en dus veilig bewaard blijven.

Tip 5: Houdt uw boekhouding bij via een app

Tot slot, wilt u tijd besparen met het bijhouden van uw boekhouding? Laat u zich dan niet beperken door de plek of het tijdstip dat u het kunt doen. Wanneer u ook gebruikmaakt van een boekhouding app heeft u deze beperking niet en kunt u moeiteloos en efficiënt te werk gaan. U heeft namelijk altijd inzicht op uw bedrijfsresultaten, altijd een veilig back-up van uw data en kunt direct inkoopfacturen uploaden en bewaren. U maakt simpelweg een foto van inkoopfacturen of bonnetjes en hebt ze direct opgeslagen en geordend. Hierdoor heeft een stuk minder papierwerk en kunt u alles overzichtelijk en snel weer terugvinden. Erg handig dus als zzp’er, die efficiënt en snel te werk wil gaan.

Tot slot

Bent u zelf niet handig met de online mogelijkheden om uw boekhouding in te richten? Schakel dan altijd een boekhouder in. Zo voorkomt u problemen met de Belastingdienst en heeft u altijd een boekhouder tot uw beschikking die u kan adviseren wanneer u vragen heeft.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar