Een eigen zaak starten vanuit loondienst

U voelt zich gevangen in uw baan. De strakke werktijden, uw muurvaste loon en elke dag dezelfde collega’s om u heen kunnen beklemmend werken. U wilt meer vrijheid en flexibiliteit, maar waar hoe? Grote kans dat u wel lekker in uw vel zit als zelfstandig ondernemer. Maar hoe zet u deze stap? Zomaar alle zekerheden van uw baan in loondienst opgeven? Veel mensen zien de mogelijkheid om een eigen zaak te starten vanuit loondienst over het hoofd. Ontdek in dit artikel wat er allemaal bij komt kijken om een eigen onderneming te starten, zodat u kunt bepalen of dit iets voor jou is.

Ga het gesprek aan met uw werkgever

Houd er rekening mee dat u soms toestemming moet vragen aan uw werkgever om naast uw vaste baan een eigen zaak op te starten. Dat geldt zeker wanneer u binnen hetzelfde vakgebied aan de slag gaat. Ga na of er geen concurrentiebeding in het arbeidscontract is opgenomen, dat u verbiedt om een eigen zaak te starten tijdens de duur van uw arbeidsovereenkomst of binnen een bepaalde periode na afloop van uw arbeidsovereenkomst. Laat uw werkgever altijd weten wat uw plannen zijn. Zo komt niemand straks voor onaangename verrassingen te staan.

Boekhoudsoftware ZZP

Netwerken, maar met beleid

U heeft de knoop doorgehakt; u gaat een eigen bedrijf starten! De neiging is groot om het aan iedereen te vertellen, dat is ook belangrijk, want een groot netwerk is nodig om voldoende klanten te krijgen. Wanneer u een eigen zaak start vanuit loondienst is het wel belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. U mag niet zomaar het netwerk dat u binnen uw baan in loondienst hebt opgebouwd aanspreken. Het is belangrijk dat u op goede voet blijft met uw werkgever. Uw werkgever kan u misschien zelfs adviseren en stimuleren. Niet zelden zien we binnen de loopbaanpraktijk, dat een oud-werkgever een van de eerste opdrachtgevers of klanten is.

Waarin bent u uniek?

Voor het opbouwen van uw eigen netwerk is het belangrijk dat u op zoek gaat naar een manier om uzelf te onderscheiden van de concurrentie. Wat heeft u te bieden wat anderen niet hebben? U kunt hierbij op verschillende niveaus denken, u kunt zich bijvoorbeeld onderscheiden op het gebied van service, kwaliteit en prijs. Het beste is een evenwichtige mix van deze elementen. Zorg dat u in de opstartfase veel nieuwe contacten opdoet. Hoe meer mensen weten van uw plannen, hoe meer mensen kunnen helpen om vooruit te komen.

Starten met een zekere financiële basis

Niets in het leven is zeker, ook uw baan in loondienst niet. Wanneer u vertrekt vanuit deze instelling is de stap naar het zelfstandig ondernemerschap alweer een beetje kleiner. Toch moet u bedachtzaam te werk gaan, want de opstart van een bedrijf kost geld. U weet niet zeker hoeveel u straks gaat verdienen. Wanneer u naast het opstarten van de eigen zaak een vaste baan aanhoudt, bent u in ieder geval verzekerd van een financiële basis. Houd er wel rekening mee dat u de komende tijd weinig vrije tijd zult hebben.

Hoe omgaan met tijdsdruk?

Een nadeel van een eigen zaak starten vanuit loondienst is dat u goed uw beschikbare tijd moet verdelen. Het liefst bent u 24 uur per dag met uw eigen zaak bezig om uw klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, maar uw werkgever verwacht ook van u dat het werk in loondienst naar behoren blijft uitvoeren. Het kan daardoor een stressvolle periode zijn. Zorg dat u hierover goede afspraken maakt met uw werkgever. Misschien zijn er flexibelere werktijden mogelijk of kunt u tijd besparen door thuis te werken, zodat u geen onnodige reistijd hebt.

Is het ondernemerschap iets voor u?

Uw carrière in loondienst opzeggen om het zelfstandig ondernemerschap te verwelkomen is een grote stap, ook als u een eigen zaak opstart vanuit loondienst. Uw uiteindelijke doel is om volledig zelfstandig ondernemer te worden. Daarom is het belangrijk dat u weet waar uw kwaliteiten liggen. Ga ook eens in gesprek met andere (startende) ondernemers. Waar liepen ze tegenaan, wat zijn de grote voor- en nadelen van het ondernemerschap? Nuttige informatie die voor u zeer waardevol zijn.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar