Hulp nodig met uw financieel plan?

Als zzp’er hebt u misschien al een ondernemingsplan opgesteld? Hierin hebt u uitgelegd wat uw doelen zijn en hoe u die gaat realiseren. Maar hoe zit het met uw financieel plan? Het is belangrijk om uw ondernemingsplan te funderen met een goed opgesteld en realistisch financieel plan. Het dient als essentieel fundament voor een succesvol bedrijf. Hulp nodig met uw financieel plan? Lees hier meer.

Belang van een financieel plan?

Een financieel plan geeft inzicht in de financiële kansen van uw bedrijf. Wie wil er zich moe maken zonder dat het iets oplevert? Een financieel plan opstellen voor de start van uw activiteiten als zzp’er is daarom heel belangrijk. Zijn uw plannen haalbaar en bent u goed op weg, dan kan uw financieel plan u regelmatig helpen bij het maken van financiële beslissingen voor uw bedrijf. Misschien bent u op zoek naar financiers voor uw plannen? Dan kan een ondernemingsplan dat onderbouwd is met een goed financieel plan hen over de drempel helpen!

Boekhoudsoftware ZZP

Hoe ziet een financieel plan eruit?

Een financieel plan bestaat uit 5 soorten begrotingen, die elk antwoord geven op een andere vraag:

1. Investeringsbegroting
Binnen dit onderdeel van het financieel plan gaat u op zoek naar het antwoord op de vraag hoeveel geld u nodig hebt om uw zaak op te starten.

2. Financieringsbegroting
Hierin gaat u onderbouwen hoe u uw investeringen gaat financieren, bijvoorbeeld met een deel eigen geld en een deel vreemd vermogen (bv. banklening, geld van andere financiers, etc.).

3. Exploitatiebegroting
De exploitatiebegroting is bedoeld om inzicht te krijgen in hoeveel omzet u moet draaien om winst te kunnen maken.

4. Liquiditeitsbegroting
Binnen deze begroting stelt u een overzicht op van hoeveel geld u elke maand binnenkrijgt en hoeveel u uitgeeft. Kortom, u krijgt antwoord op de vraag of u elke maand voldoende op uw bankrekening hebt staan.

5. Privébegroting
Door al uw privékosten op een rij te zetten, krijgt u een goed beeld van hoeveel geld u nodig hebt om van te kunnen leven.

Tips financieel plan opstellen

Het kan erg lastig zijn om een financieel plan op te stellen, omdat u vooraf nooit precies weet hoeveel u gaat verdienen. Het gaat erom dat u een reële inschatting gaat maken. Daarvoor hier enkele praktische tips:

Calculeer meerdere situaties in
Hoe ziet uw financieel plaatje eruit? U wilt het liefst uitgaan van het meest ideale scenario. Het is belangrijk om daar een goede indruk van te hebben, maar bekijk ook welke eventuele tegenslagen u kunt krijgen en hoe u die kunt opvangen.

Maak voorzichtige inschattingen
Grootse plannen? Dat is mooi, maar maak voorzichtige inschattingen! Als deze inschattingen ervoor zorgen dat u voldoende winst behaalt, dan zullen uw plannen zeker haalbaar zijn. Vandaaruit kunt u verder plannen en doorgroeien.

Concrete onderbouwingen
Ga opzoek naar concrete onderbouwingen voor uw plannen. Hebt u bijvoorbeeld al klanten die hebben bevestigd dat ze van uw diensten of producten gebruik gaan maken? Of zijn er misschien al opdrachten of orders binnen? Verwerk dit in uw financieel plan.

Verschil tussen winst en liquiditeit
Uw liquiditeitsbegroting is mogelijk de belangrijkste begroting. U kunt wel winst maken, maar wanneer u niet over voldoende liquiditeiten beschikt, zal u uw rekeningen niet kunnen betalen. Oftewel, er moet altijd voldoende geld ‘in de kas’ zitten.

Laat btw in uw begrotingen achterwege
Laat de btw in de berekeningen van uw begrotingen achterwege. Btw behoort niet tot uw opbrengsten. Het is wel belangrijk dat u op de hoogte bent van welke btw-tarieven u moet hanteren, zodat u straks op een correcte manier uw btw-aangiften kunt doen.

Hulp nodig met uw financieel plan?

Het is niet altijd gemakkelijk om uw financieel plan alleen uit te pluizen. Doe uw voordeel met de expertise en het inzicht van een ervaren boekhouder zzp, zodat u niets over het hoofd ziet en een reëel financieel plan opstelt!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar