Zzp’ers mogen huurkosten woning aftrekken van hun winst

Ineens verscheen daar een opvallend bericht in het nieuws: ‘Zzp’ers mogen de huurkosten van hun woning volledig aftrekken!’ De Hoge Raad heeft een nieuwe uitspraak gedaan, die zzp’ers heel wat geld kan besparen! Alle zzp’ers? Het antwoord op die vraag ligt iets genuanceerder. Daarom leggen we deze uitspraak van de Hoge Raad hier op Boekhouderzzp.com verder uit.

Wat betekent de uitspraak van de Hoge Raad?

Als zzp’er kunt u uw zakelijke kosten aftrekken van uw winst. Uw winst valt zo lager uit en dus betaalt u minder belasting. Daarom is het erg gunstig als u nu de volledige huurkosten van uw woning zou kunnen aftrekken. Maar wat houdt de uitspraak van de Hoge Raad precies in? De Hoge Raad zegt dat het huren van een huis u een recht geeft, namelijk het recht om een huis te huren. U hebt nu de keus of u dat recht rekent tot uw privévermogen of zakelijk vermogen. Rekent u het tot uw zakelijk vermogen, dan kunt u de kosten die bij dat recht komen kijken aftrekken van uw winst.

Boekhoudsoftware ZZP

Enkele belangrijke voorwaarden

Om als zzp’er de huurkosten van uw woning daadwerkelijk fiscaal af te trekken, moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U werkt minstens 10% van uw tijd vanuit huis.
  • U moet dit kunnen aantonen in uw urenadministratie.
  • Uw werkplek moet minstens 10% van het totale woonoppervlak uitmaken.
  • Het besluit om uw huurrecht te scharen onder uw zakelijk vermogen, doet u bij aanvang van de situatie (de start van uw onderneming, nieuwe huurwoning, grote verandering in uw situatie).

Het zijn dus vooral de kleine zzp’ers die hun voordeel kunnen doen met deze uitspraak van de Hoge Raad. Wilt u weten of dit voor u een goede regeling is, dan is het verstandig om het advies in te winnen van een deskundige zpp boekhouder, die u hier alles over kan vertellen.

Hoeveel financieel voordeel?

Wanneer u voldoet aan de voorwaarden om als zzp’er uw huurkosten af te trekken, kan u dit behoorlijk wat financieel voordeel opleveren. We laten u dit zien aan de hand van een voorbeeld:

U bent zzp’er en hebt een huurhuis met een waarde van € 225.000. U betaalt € 1000 huur per maand. Per jaar betaalt u dus € 12.000 aan huur. Dit bedrag mag u aftrekken van uw winst. U moet er wel aan denken dat u de bijtelling ervan af dient te trekken. Deze bedraagt 1,85% van de waarde van de huurwoning, oftewel € 4.162,50. Met een kleine rekensom (€ 12.000 – € 4.162,50) betekent dit dat u € 7.837,50 van uw winst mag aftrekken. Valt u onder de belastingschijf van 40%, dan hebt u een netto voordeel van € 3.135.

Wat als ik een koopwoning heb?

Voor zzp’ers met een koopwoning die vanuit huis werken, gelden andere regels. U mag alleen een deel van de kosten van uw koopwoning fiscaal aftrekken als u een zelfstandige werkruimte hebt. Hiermee wordt bedoeld dat uw zaak een eigen ingang heeft en beschikt over een eigen toilet, keuken en watervoorziening. U zou uw werkplek als een zelfstandig onderdeel van uw woning aan een derde moeten kunnen verhuren. Om de kosten van uw huurwoning af te trekken hoeft u niet aan deze voorwaarden te voldoen.

Op het moment lijkt het er dus op dat werken als zzp’er vanuit een huurwoning fiscaal vaak aantrekkelijker is dan vanuit een koopwoning. Of deze regels ook in de toekomst op deze manier blijven gelden, dat is nog even afwachten. De PvdA zou deze regels namelijk willen wijzigen.

Bent u benieuwd of u in aanmerking komt om uw huurkosten af te trekken van uw winst en wilt u daar deskundig advies over? Onze boekhouders in uw regio adviseren u graag over de mogelijkheden.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar