Is een kantoor aan huis fiscaal voordelig?

Een kantoor aan huis brengt veel voordelen met zich mee. U bent geen tijd meer kwijt met reizen naar kantoor, u hoeft zich niet meer te ergeren aan de overvolle treinen of aan de eindeloze files en u bespaart op de huurkosten. Maar hoe zit het met een kantoor aan huis en de fiscus. Zijn de kosten voor uw kantoor aan huis fiscaal aftrekbaar? We zullen deze vraag hier eens onder de loep nemen.

Kosten voor kantoor aan huis toch aftrekbaar?

Als u een kantoor koopt of huurt kunt u deze kosten aftrekken van uw winst, maar wanneer u uw kantoor aan huis hebt ligt dit iets anders. De belastingdienst zegt dat u over het algemeen de kosten van een kantoor aan huis niet kunt aftrekken. Wanneer we echter nauwkeurig de regeltjes bestuderen, ontdekken we dat u in bepaalde gevallen toch enkele kosten kunt aftrekken van uw winst. Het is dus zeker de moeite waard om u hier eens in te verdiepen en dit met uw boekhouder zzp te bespreken. Elke fiscaal voordeel is mooi meegenomen!

Boekhoudprogramma ZZP

Een kantoor in uw eigen koopwoning

Voor een kantoor in een koopwoning gelden andere regels dan voor een kantoor in een huurwoning. We gaan hier eerst in op de regels voor een kantoor in een eigen koopwoning. Wanneer u aan de volgende regels voldoet zijn de kosten van uw kantoor aftrekbaar:

  • Uw kantoor kan beschouwd worden als een zelfstandige bedrijfsruimte. Dit betekent dat de bedrijfsruimte onder meer een eigen ingang en een eigen toilet heeft en dat u uw kantoor ook zelfstandig aan anderen zou kunnen verhuren.
  • Minimaal 30% van uw inkomsten als zelfstandig ondernemer dient u in dit kantoor te verdienen en minimaal 70% van uw totale inkomsten hoort u vanuit dit kantoor te verdienen.

Een kantoor in een huurhuis

Voert u uw bedrijf vanuit een kantoor in een huurhuis, dan kunt u alle huisvestingskosten aftrekken wanneer de bedrijfsruimte in het huis meer dan 10% van het vloeroppervlak in beslag neemt. Ook uw privéhuurkosten zijn op deze manier dus aftrekbaar. Er wordt echter wel een fiscale bijtelling verrekend voor het privégebruik van de woning. Deze bijtelling bestaat uit een percentage van de WOZ-waarde, in 2014 was dit 1,7%. Verder is het noodzakelijk dat u het huurrecht van het huis toevoegt aan uw ondernemingsvermogen en dit ook vermeldt op de balans. Ook dient u de huur vanuit uw onderneming te betalen en geheel in de boekhouding te verwerken. Ontvangt u huurtoeslag, dan geldt dit als inkomsten bij uw winst.

Wilt u vrijblijvend advies?

Meer weten over het fiscale wel en wee van een kantoor aan huis? Doe dan hier een beroep op Boekhouder ZZP. U ontvangt binnen 24 uur offertes van meerdere boekhouders in uw omgeving. Vergelijk en kies de beste boekhouder. Deze service is geheel gratis en vrijblijvend!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar