Kilometerregistratie voor de ZZP’er: waar moet je opletten?
Ben je ZZP’er en lease je zakelijk een auto? Dan krijg je te maken met veel regels van de Belastingdienst en administratieve verplichtingen. Weet jij wat de regels zijn? En welke gegevens jij moet opnemen in jouw ritregistratie? Doordat de regels regelmatig worden aangepast, kan het lastig zijn om altijd goed op de hoogte te blijven. De Belastingdienst wijzigt eens in de zoveel tijd de regels. Daarnaast zijn er verschillende soorten autobezit als ZZP’er, namelijk privébezit en zakelijk-bezit. Aan beide opties zitten bepaalde regels verbonden. Om altijd aan de regels te voldoen, is het van belang dat jij een sluitende kilometerregistratie hebt. Ongeacht welk soort autobezit op jou als ZZP’er van toepassing is. Gelukkig is er tegenwoordig speciale software om jouw rittenregistratie bij te houden, waardoor het een stuk eenvoudiger wordt.
Wat zijn de verschillende soorten autobezit als ZZP’er?
Als ZZP’er kunnen we drie verschillende soorten autobezit onderscheiden, namelijk:
- Zakelijk rijden in een privé auto;
- Zakelijk rijden in een auto van de zaak;
- Een auto leasen als ZZP’er.
Wat hiervan de regels en voordelen voor jou als ZZP’er zijn, lees je in het vervolg van de blog.
Wat zijn de regels voor het zakelijk rijden in je eigen auto?
Voor de regels van het gebruik van je privéauto op de zaak, maken we onderscheid tussen twee categorieën. Namelijk de situatie waarin je meer dan 500 privékilometers per jaar in de auto rijdt en de situatie waarbij je minder dan 500 kilometers voor privédoeleinden rijdt.
Meer dan 500 kilometers
Je rijdt zo nu en dan privé in je auto en maakt daardoor meer dan 500 privékilometers per jaar. In dit geval mag je zelf kiezen of je de auto wilt aanmerken als privé- of zakelijk-bezit. Wanneer je nog een auto moet aanschaffen en twijfelt of het verstandiger is om dat privé of zakelijk te doen, kun je rekening houden met deze algemene tips:
- Als je een nieuwe en zuinige auto koopt, is het over het algemeen verstandiger om deze op de zaak te kopen;
- Mocht je een gebruikte auto kopen, dan is het meestal voordeliger om hem privé aan te schaffen. Je kunt de gereden kilometers registreren in jouw ritregistratie en declareren voor 0,19 euro per gereden kilometer.
Mocht je zeker willen weten welke optie voor jou het meest voordelig is, dan kun je gebruik maken van deze rekentool.
Minder dan 500 kilometers
Bij een situatie waarbij je minder dan 500 kilometer, met privédoeleinden, per jaar in de auto rijdt, moet je de auto registreren als auto van de zaak. Het voordeel hiervan is dat je geen bijtelling hoeft te betalen, omdat je de auto gebruikt voor jouw onderneming. Daarnaast kun je de kosten van de auto aftrekken van jouw winst. Dit levert je nog wat extra belastingvoordeel op.
Wat zijn de regels als je een bestelbus rijdt?
Allereerst is het belangrijk dat je controleert of de auto door de Belastingdienst wordt erkend als een bestelauto. Op de site van de Belastingdienst staat een handig overzicht van de eisen. Zodra je zeker weet dat jouw auto erkent wordt als bestelauto, kun je profiteren van de voordelen. Als je minimaal 10% van het aantal gereden kilometers per jaar in de bestelbus, zakelijke rijdt, kun je korting krijgen op je motorrijtuigenbelasting.
Wat zijn de mogelijkheden van leasen voor een ZZP’er?
Misschien overweeg jij wel om een auto te leasen in plaats van een auto kopen. Ook bij het leasen van een auto krijg je te maken met verschillende regels. Als ZZP’er heb je de keuze tussen privé en zakelijk leasen. Wanneer je een auto privé leaset, gelden dezelfde regels als bij het privé aanschaffen van een auto. De gereden kilometers kun je dus voor 0,19 euro per kilometer declareren.
Bij het zakelijk leasen van een auto krijg je te maken met de regels die gelden bij het aankopen van een auto op de zaak. Kijk hiervoor nog even goed naar de regel met betrekking tot het meer of minder rijden dan 500 privékilometers per jaar.
Welke optie jij uiteindelijk ook kiest, het blijft altijd van groot belang om een kloppende kilometerregistratie bij te houden. Daardoor zul je nooit in de problemen komen met de Belastingdienst en voldoe je altijd aan de regels. Het bijhouden van je kilometers wordt een stuk gemakkelijker en overzichtelijker wanneer je gebruik maakt van kilometerregistratie software.