Mag ik als zzp’er btw terugvragen?

Er bestaat onder startende zzp’ers nog weleens onduidelijkheid over of men nu wel of geen btw moet afdragen en of men btw weer terug kan vragen. Hoe zit dat nu? Er bestaan heel wat regels en ook nog eens heel wat uitzonderingen. We zullen hier de belangrijkste aandachtspunten aanstippen om u wegwijs te maken in de wereld van btw betalen, btw terugvorderen en de aangifte van de omzetbelasting voor zzp’ers.

Mag ik btw terugvragen?

Wanneer u btw-plichtig bent kunt u in de meeste gevallen de btw die u aan anderen hebt betaald aftrekken van de belasting. Bijna iedere zelfstandige moet bovenop zijn tarieven btw berekenen en deze afdragen aan de fiscus. Het btw-tarief is, afhankelijk van uw beroep, 6% of 21%. Daarna mag u de btw ook weer terugvragen bij uw btw-aangifte. Deze terugvordering van de btw geldt alleen voor zakelijke kosten. De btw van uw dagelijkse boodschappen in de supermarkt voor uw gezin vallen hier niet onder. Denk er ook aan dat u altijd een officiële factuur moet hebben, die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. Het is dus geen overbodige luxe om de facturen die u ontvangt goed te checken of laat uw zzp boekhouder er eens naar kijken!

Boekhoudprogramma ZZP

Regels en uitzonderingen

Geen regels zonder uitzonderingen! Dat geldt ook voor het terugvorderen van de btw. Gaat u met een zakenrelatie uiteten in een hotel of een restaurant, dan is deze btw niet aftrekbaar. De btw op de rekening van een hotelovernachting vanwege zaken is wel aftrekbaar. Zo zijn er heel veel regels en uitzonderingen. Dan zijn er ook zaken die u aanschaft, die u zowel zakelijk als privé gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een smartphone, tablet, computer of auto. In zo’n geval kunt u de btw deels terugvorderen. Een andere uitzondering zijn taxibonnetjes. Deze zijn wettelijk vrijgesteld van het vermelden van de btw. Door al die uitzonderingen kan het voor u als zzp’er soms onoverzichtelijk zijn wanneer u wel en wanneer u geen btw kunt terugvragen. Schakel daarom een zzp boekhouder in die hier alles van weet.

Hoe kan ik btw terugvragen?

Als zzp’er moet u periodiek btw-aangifte doen. Dit heet ook wel de omzetbelastingaangifte. In de meeste gevallen dient dit per kwartaal te gebeuren. In sommige gevallen kan dit ook per maand of zelfs per jaar. Bij de aangifte van de omzetbelasting dient u de btw over de omzet op te geven. Daarna gaat u berekenen wat de btw over de kosten is die u heeft gemaakt. Dit bedrag telt u af van de btw over uw omzet. Het bedrag dat overblijft dient u aan de Belastingdienst te betalen. Wanneer het bedrag dat u terug kunt vragen hoger is dan het bedrag dat u afdraagt, krijgt u geld terug van de fiscus. Het kan ook gebeuren dat u btw hebt betaald in een ander EU-land. Wanneer in het betreffende land geen btw-aangifte doet, mag u de btw die u betaald hebt terugvragen via de fiscus in Nederland.

Kan ik ook vrijgesteld worden van btw?

Er zijn een aantal beroepen en diensten die vrijgesteld zijn van btw. Dit geldt voornamelijk voor beroepen of diensten van algemeen nut. Denk hierbij aan beroepen binnen sectoren als het onderwijs, de zorg en verzekeringen. Ook stichtingen die geen winstoogmerk hebben kunnen in sommige gevallen worden vrijgesteld van btw. Dit betekent dat u de btw ook niet kunt terugvorderen. Let op: wanneer u als btw-plichtige zzp’er producten verkoopt aan een vrijgesteld bedrijf, worden uw producten duurder, omdat dit bedrijf de btw niet kan terugvragen.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar