Nieuwe ZZP-wet DBA voorlopig in de ijskast gezet

Er is veel om te doen geweest; de nieuwe ZZP-wet DBA. Deze wetswijziging is al enige tijd hét gesprek van de dag onder zzp’ers en werkgevers. Na maanden van kritiek zijn we weer terug bij af, de nieuwe ZZP-wet DBA staat, zeker tot 1 januari 2018, in de ijskast en daarmee zijn naheffingen en boetes niet meer aan de orde. Wel geeft staatssecretaris Wiebes aan dat kwaadwilligen alsnog opgespoord worden door de Belastingdienst.

Veel onzekerheid zorgt voor onrust

In onzekere tijden zie je dat de beurzen vaak hard omlaag gaan, het vertrouwen is dan weg. Hetzelfde heeft de ZZP-wet DBA veroorzaakt onder zzp’ers en werkgevers. Veel werkgevers durven met de nieuwe ZZP-wet DBA geen zzp’ers meer in te schakelen vanwege de mogelijke naheffingen en boetes. Zzp’ers daarentegen zagen in een snel tempo de vraag naar hun dienstverlening afnemen en zagen zich genoodzaakt om via een payroll constructie te werken. Helaas is het werken via een payroll constructie financieel nadelig voor de meeste zzp’ers. Kortom; de nieuwe wet zorgde voor veel onzekerheid en onrust op de arbeidsmarkt van de zzp’ers en gelukkig ziet staatssecretaris Wiebes het ook in dat de nieuwe ZZP-wet DBA zorgt voor onzekerheid en dat dit niet samengaat met ondernemerschap.

Boekhoudsoftware ZZP

En wat gaat er nu gebeuren?

Zoals al gezegd zijn we eigenlijk weer terug bij af. De nieuwe wet DBA zal tot tenminste 1 januari 2018 niet gehandhaafd worden en deze datum zal, als het nodig is, worden verlengd. Wel geeft staatssecretaris Wiebes aan dat de echte ‘boeven’ wel worden aangepakt.

Zie hier het interview met Staatssecretaris Wiebes »

De reden achter de nieuwe ZZP-wet DBA

Er is veel over geschreven en te doen geweest, maar waarvoor is de nieuwe ZZP-wet DBA eigenlijk bedoeld? We geven kort uitleg om het geheugen even op te frissen. De nieuwe wet is ervoor om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Er zijn teveel zzp’ers in Nederland die in de praktijk helemaal niet zelfstandig zijn. Deze groep maakt wel gebruik van de zelfstandigenaftrek en dat kost de Staat jaarlijks erg veel geld. Schattingen zijn dat met de nieuwe wet de overheid ongeveer 100 miljoen euro kan besparen. Het is dus zo gek niet dat er een nieuwe wet komt, maar de invulling van deze nieuwe wet moet grondig herzien worden om zo de onzekerheid weg te nemen bij zzp’ers en werkgevers.

Ongelukkig moment

Het uitstel van de nieuwe ZZP-wet DBA is een feit, maar aangezien er nieuwe verkiezingen aan zitten te komen is het nog maar de vraag of alle plannen van staatssecretaris Wiebes ook in het nieuwe kabinet uitgevoerd gaan worden. Wel kunnen we aannemen dat er ‘iets’ gaat veranderen. Geen enkel kabinet zal 100 miljoen willen laten liggen, die nu worden opgeëist door schijnzelfstandigen.

Aantal zzp’ers in Nederland

Nederland heeft jarenlang een stijging van zzp’ers gezien. Uit de laatste peilingen blijkt dat het aantal zzp’ers iets gedaald is. Mede door de groei van vaste banen stoppen sommige zzp’ers en kiezen ze ervoor om te werken in loondienst.

Aantal zzp'ers in Nederland 2016
Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar