Hoe bouw ik als zzp’er pensioen op?

Bent u als zzp’er al begonnen met het aanleggen van een spaarpotje voor uw oude dag? Veel zpp’ers zullen deze vraag met ‘nee’ beantwoorden en zien hun pensioen als een zorg voor later. Alleen een AOW blijkt meestal niet voldoende, daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk maatregelen te treffen voor uw pensioen. We geven u hier enkele voorbeelden van hoe u als zzp’er pensioen kunt opbouwen.

Oudedagsreserve opbouwen

Als zzp’er kunt u op de balans een bedrag reserveren voor uw pensioen. U moet dan wel winst maken. Daarnaast gelden er nog een aantal andere voorwaarden. Uw boekhouder ZZP kan u hier uitgebreid over inlichten. Een belangrijk aandachtspunt bij deze methode is dat u over het bedrag van deze oudedagsreserve straks gewoon belasting dient te betalen. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u uw oudedagsreserve omzetten in een lijfrenteverzekering. U betaalt dan alleen belasting over de periodieke uitkering.

Boekhoudprogramma ZZP

Lijfrenteverzekering afsluiten

Het afsluiten van een oudedagslijfrente verzekering is ook een manier om ervoor te zorgen dat u na het stoppen met uw bedrijf er warmpjes bij blijft zitten. Dit is een levensverzekering die u bij een verzekeraar afsluit. Stopt u met werken, dan wordt het gespaarde kapitaal in termijnen uitbetaald. De premie die u voor deze verzekering betaalt, is fiscaal aftrekbaar binnen uw jaarruimte of reserveringsruimte. Laat u eens adviseren over deze mogelijkheid door uw Boekhouder ZZP.

Zelf sparen en beleggen

U kunt als zzp’er ook zelf een vermogen opbouwen dat u straks als pensioen kunt gebruiken. Dit kan door stelselmatig geld opzij te zetten op een spaarrekening. Een andere mogelijkheid is beleggen, maar dan is het wel belangrijk dat u voldoende kennis hebt van beleggen. Een voordeel van deze methodes is dat u zelf op elk moment over uw geld kunt beschikken. Wel moet u hiervoor voldoende discipline hebben. Een nadeel is dat u bij sparen en beleggen geen fiscale voordelen hebt.

Het aflossen van uw hypotheek

Een andere manier om ervoor te zorgen dat u na uw carrière als zzp’er wat extra geld overhoudt, is door uw hypotheek af te lossen. Dan hebt u wanneer u met pensioen gaat lagere woonlasten. Ook zal het u een geruster gevoel geven als u uw huis (grotendeels) hebt afbetaald. Een nadeel is dat u aflost van uw netto-inkomen waardoor u minder hypotheekrenteaftrek hebt. Denk er wel aan dat het een groot risico is om uw pensioen volledig te laten afhangen van uw investering in vastgoed.

Boekhouder ZZP nodig?

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden om als zzp’er een degelijk pensioen op te bouwen? Hebt u advies nodig over wat in uw situatie de beste oplossing is? Zoek dan via deze website een Boekhouder ZZP bij u in de buurt. Vraag hier direct kosteloze en vrijblijvende offertes aan.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar