Wat komt er kijken bij het starten van een onderneming?

Wanneer u voor uzelf aan de slag gaat dan krijgt u met een hoop zaken te maken waar u als werknemer niet mee te maken had. Deze nieuwigheden kunnen tot een hoop stress leiden, maar dat is niet nodig. Het is belangrijk om u goed in te lezen en te weten waar u aan begint. In dit artikel staan een aantal punten waarmee u te maken zult krijgen en waarmee u dus rekening zal moeten houden.

Plan

Als eerste is er een plan nodig. Wat voor een bedrijf wilt u opzetten, wat wordt uw verdienmodel en welke werkzaamheden gaat u verrichten. Veel ondernemers besluiten na het jaren opdoen van ervaring in een bepaald vakgebied om voor henzelf te beginnen. Omdat zij de kennis in het vakgebied hebben gespecialiseerd en hunkeren naar meer vrijheid besluiten zij het anders aan te pakken. Naast een plan is er dus kennis en wilskracht nodig om een eigen bedrijf op te zetten.

Kamer van Koophandel

Om uw bedrijf ook daadwerkelijk op te zetten zult u zich in moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarvoor moet u een persoonlijke afspraak maken bij een kantoor bij u in de buurt. Denk erom dat u een geldig identiteitsbewijs meeneemt en vijftig euro kunt pinnen. Het inschrijven van uw onderneming kost namelijk eenmalig vijftig euro en dit kunt u alleen met pin betalen. Bij het inschrijven geeft u op wat voor een werkzaamheden u zal verrichten en welke rechtsvorm uw bedrijf zal krijgen. Verder worden hier allerlei bedrijfsgegevens, contactgegevens en andere praktische gegevens genoteerd voor uw bedrijf. Zo krijgt u ook een KvK nummer waarop uw bedrijf gevonden kan worden en deze heeft u nodig om uw omzetbelasting aangifte te kunnen doen.

Verzekeringen

Als zzp’er loopt u meer risico’s dan wanneer u in loondienst werkt. Wanneer u niet in staat bent om te werken wegens ziekte of andere omstandigheden, dan verliest u direct uw inkomen. Maar naast de ziekte en arbeidsongeschiktheid verzekering zijn er nog veel meer verzekeringen die u af kunt sluiten. Hiervoor moet u voor uzelf een afweging maken welke verzekeringen voor u noodzakelijk zijn en of de kosten opwegen tegen het risico dat u afdekt. Normaal gesproken draagt uw werkgever pensioen af, waardoor u, wanneer u met pensioen gaat nog altijd maandelijks een bedrag kan ontvangen. Echter zult u als zzp’er, ook wel freelancer genoemd, zelf uw pensioen opzij moeten zitten. Ook voor uw pensioen is het daarom mogelijk om een verzekering af te sluiten.

Boekhoudsoftware met voorraadbeheer

Administratie

Een bijkomstigheid dat veel tijd in beslag kan nemen is de administratie van uw bedrijf. U kunt uw boekhouding op papier doen, maar er zijn ook tal van digitale programma’s die het boekhouden makkelijker kunnen maken. Daarnaast is het ook mogelijk om de boekhouding uit te besteden aan een derde partij. Echter kost dit ook geld en wellicht zijn deze kosten te hoog voor u, wanneer u net bent gestart met uw bedrijf. Daarbij komt dat u de administratie zeven jaar moet bewaren, wat tot behoorlijke stapels papier kan leiden. Facturen, belastingaangifte, voorraad administratie, inkoop administratie er zijn tal van documenten die u bij moet houden. Ook loonadministratie kan voorkomen bij een zzp’er. Vaak wordt een bedrijf nog gezien als een zelfstandige onderneming ondanks dat er enkele werknemers in dienst zijn. Hierbij komt dus ook administratie voor het uitzetten van vacatures. De administratie is dus een behoorlijk grote verantwoordelijkheid dat u zult krijgen bij uw nieuwe bedrijf. Wanneer u uw omzetbelasting niet op tijd aangeeft kunnen daar hoge boetes voor in rekening worden gebracht. Het is dus een uiterst secuur en belangrijk werk om de administratie op orde te houden.

Zoals u ziet, komt er een hoop kijken bij het opzetten van uw eigen onderneming. Naast de punten die zijn beschreven in dit artikel zijn er nog veel meer zaken waar u rekening mee dient te houden. Echter kunt u altijd advies vragen bij vrienden, familie, andere ondernemers, maar ook bij allerlei instanties voor professionele hulp.