Tips voor boekhouding leaseauto
Hebt u voor uw zelfstandige activiteit een auto nodig? Dan kunt u ervoor kiezen om een auto voor uw onderneming te kopen of om zakelijk te leasen. Wat is precies het verschil? En hoe verwerk ik een leaseauto in mijn boekhouding? Dat zijn vragen die vaak aan boekhouders worden gesteld. Net als u als ondernemer denkt dat u het boekhouden in de vingers heeft, duiken er weer bijzonderheden op waarvan u niet weet wat u ermee moet. Juist om die reden is het fijn als er altijd een professionele boekhouder voor u klaarstaat!
Verschil auto kopen en leasen
Wanneer u een auto koopt voor uw zaak wordt uw zaak zowel economisch als juridisch eigenaar van de auto. Wanneer uw zaak een auto leaset, krijgt uw zaak alleen het gebruiksrecht. U zou het kunnen zien als huren. Uw zaak betaalt immers elke maand een bepaald bedrag en daarvoor mag uw zaak de auto gebruiken. Waarom veel ondernemers voor leasen kiezen, is omdat men op die manier geen eenmalige grote uitgave hoeft te doen om een auto te kunnen gebruiken. U slaat hiermee dus niet in één keer een groot gat in uw financiën. Maar het blijft wel belangrijk om alles wat er komt kijken bij het leasen goed in uw boekhouding te verwerken.
Verschillende soorten lease
Er zijn twee soorten lease: operational lease en financial lease. Operational lease betekent dat het leasebedrijf de economische eigenaar blijft. Stel dat er iets stuk gaat aan de auto, bijvoorbeeld de motor begeeft het, dan draait het leasebedrijf op voor de reparatiekosten. U hoeft niets te betalen. U loopt dus minder risico’s, omdat u niet verantwoordelijk bent voor de onderhoudskosten en reparaties. U bent ook niet verantwoordelijk voor de autoverzekering en wegenbelasting. Bij financial lease bent u hier wel verantwoordelijk voor; het economisch risico ligt bij u en aan het einde van de leaseperiode is de auto uw eigendom.
Boekhouding en leaseauto: waarop letten?
De manier waarop u uw leaseauto in uw boekhouding verwerkt is afhankelijk van de soort lease. De meeste bedrijven kiezen voor operational lease. In dat geval zijn de volgende kenmerken van operational lease belangrijk om rekening mee te houden in uw boekhouding:
- De auto kan niet op de balans worden gezet
- U betaalt maandelijks een gedeelte van de btw
- Kosten van het gebruiksrecht moeten verwerkt worden
- Investeringsaftrek is niet mogelijk
- Het leasebedrijf is en blijft de eigenaar van de auto
- U huurt als het ware de auto
Vaak is eraan het einde van de leaseperiode wel een mogelijkheid om de auto over te nemen, maar dat is bij operational lease doorgaans erg duur. Is er sprake van financial lease, dan wordt er in de boekhouding eigenlijk net gedaan alsof u de auto heeft gekocht; u loopt immers ook zo goed als dezelfde risico’s als wanneer u de auto zou hebben gekocht. De auto wordt bij financial lease daarom wel op de balans geplaatst en wordt in tegenstelling tot bij operational lease tot het vermogen van uw onderneming gerekend.
Meer weten?
De regeltjes voor de boekhouding van een leaseauto kennen is één ding. De regeltjes in de praktijk brengen en in uw specifieke situatie toepassen blijft voor veel ondernemers lastig. Het is daarom verstandig om een professionele boekhouder in te schakelen voor advies over het leasen van een bedrijfswagen en om u wegwijs te maken in het verwerken van de leaseauto in uw boekhouding! Dan weet u zeker dat alles in orde is.