Er komt toch geen minimumtarief voor zzp’ers

De veranderende arbeidsmarkt, die overspoeld wordt door zzp’ers, vraagt om een nieuwe inrichting en nieuwe regelingen. Steeds meer taken binnen bedrijven worden uitgevoerd door zzp’ers in plaats van door vast personeel. Een veelvoorkomend probleem hierbij is schijnzelfstandigheid. Het kabinet wil dit voorkomen en buigt zich over passende maatregelen. Een jaar geleden werd aangekondigd dat er een minimumtarief van € 16 zou komen voor zzp’ers, maar dat is nu van de baan.

Geen minimumtarief voor zzp’ers

Vorig jaar kondigde minister Koolmees het invoeren van een minimumtarief van € 16 voor zzp’ers aan. Het doel van hiervan was om schijnzelfstandigheid en onderbetaling van zzp’ers te voorkomen. Er was meteen tegenstand van de FNV, CNV en andere belangenorganisaties. Dit bedrag was veel te laag. De tegenstanders wezen het kabinet erop, dat het voor een zzp’er bij dit tarief onmogelijk is om een pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een financiële buffer opbouwen? Investeren in bedrijfsmiddelen? Ook dat is met een minimumtarief van € 16 niet mogelijk.

Zelfstandigenverklaring bij € 75 euro per uur gaat niet door

Een andere maatregel, die samen met het minimumtarief, werd aangekondigd was een zelfstandigenverklaring voor zzp’ers die meer dan € 75 per uur vragen. Met deze verklaring kunnen de zzp’er en de opdrachtgever duidelijk aantonen dat de zzp’er de opdracht daadwerkelijk als zelfstandige uitvoert en er geen sprake is van schijnzelfstandigheid. Ook van dit voorstel ziet het kabinet nu af, omdat het om te veel administratieve rompslomp vraagt. Wat voor nu wel blijft bestaan, is de webmodule. Dit hulpmiddel moet opdrachtgevers helderheid bieden over of de zzp’er, waarmee ze in zee willen gaan, door de Belastingdienst wel of niet als zelfstandige wordt aangezien.

Webmodule moet schijnzelfstandigheid tegengaan

Ziet de Belastingdienst een vermeende zzp’er niet aan als zelfstandige, dan zal de opdrachtgever loonbelasting moeten betalen en een werknemersverzekering moeten afsluiten. De webmodule is de afgelopen maanden getest. Uit de testresultaten blijkt dat in 25% van de gevallen helderheid werd geboden over of de zzp’er daadwerkelijk zelfstandig was en dus zonder problemen ingehuurd kon worden door de opdrachtgever. Verder gaf de webmodule in 27% van de gevallen geen duidelijkheid en in 48% van de gevallen ging het niet om een zelfstandige opdracht, waardoor het noodzakelijk zou zijn om een arbeidscontract af te sluiten.

Feedback gebruikers van de webmodule

Gedurende de testfase kunnen de gebruikers, organisaties van werkgevers, werknemers en zzp’ers, feedback geven over het functioneren van de webmodule. Het is de bedoeling dat de webmodule in de herfst van 2020 als pilot in werking treedt. Er is echter nog veel kritiek op de webmodule. Veel vragen die gesteld worden zijn erg ingewikkeld. Het is voor opdrachtgevers lastig om daarop antwoord te geven. Margreet Drijvers, directeur van het Platform Zelfstandige Ondernemers, zegt dat een webmodule geen oplossing zal bieden als de wetgeving die aan de basis ligt niet aangepast wordt. Als deze wetgeving te complex is en geen duidelijkheid verschaft, zal een webmodule dat ook niet kunnen.

Heeft u uw zaken als zzp’er goed geregeld?

Bent u aan de slag als zelfstandige? Of wilt u misschien binnenkort starten als zzp’er? Zorg dan dat u uw financiële en fiscale zaken goed regelt. Ondernemen is een grote uitdaging, waar veel bij komt kijken. Kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Aarzel dan niet om hier contact met ons op te nemen. We helpen u graag met het vinden van een betrouwbare en deskundige boekhouder zzp bij u in de buurt. Wij bieden u meerdere gratis en vrijblijvende offertes!

Advertentie
Auto leasen voor zzp