VAR wordt per 1 mei 2016 afgeschaft

Er is de laatste maanden veel onzekerheid geweest over wat er nu gaat gebeuren met de VAR-verklaring voor zzp’ers. De VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie) was bedoeld om te bepalen of bedrijven loonheffing moesten inhouden en betalen over de inkomsten van zzp’ers. De VAR-verklaring blijkt echter schijnzelfstandigheid mogelijk te maken. Het is voor de Belastingdienst erg moeilijk om dit te achterhalen. Daarom moest er iets veranderd worden.

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties

De Eerste Kamer is tot een akkoord gekomen voor een nieuwe regeling. De Tweede Kamer had al eerder zijn goedkeuring gegeven. Er is nu besloten dat per 1 mei 2016 de VAR wordt afgeschaft en wordt vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Hiermee wordt vanaf die datum de relatie tussen opdrachtgever en zzp’er geregeld.

Boekhoudprogramma ZZP

Modelovereenkomsten zzp’ers en opdrachtgevers

Het gevolg van deze nieuwe wet is dat zzp’ers en opdrachtgevers moeten gaan werken met modelovereenkomsten. Hiermee krijgt uw opdrachtgever een grotere verantwoordelijkheid, omdat deze een belangrijkere rol gaat spelen bij het invullen van de overeenkomst. Op het moment is het nog zo dat u als zzp’er de verantwoordelijkheid draagt over de financiële consequenties van de arbeidsrelaties die u aangaat.

Geen risico meer op naheffingen en boetes

Wanneer na de invoering van de nieuwe wet de Belastingdienst erachter komt, dat er toch een dienstverband bestaat tussen opdrachtgever en ‘zzp’er’, dan zijn zij samen verantwoordelijk. Wordt er gewerkt volgens de modelovereenkomsten die de Belastingdienst heeft opgesteld, dan is er geen risico meer op naheffingen en boetes. Deze modelovereenkomsten kunt u downloaden via de website van de Belastingdienst. Is er voor uw situatie geen geschikte modelovereenkomst, dan mag u zelf een overeenkomst opstellen en deze voorleggen aan de Belastingdienst.

Er is ook kritiek op de nieuwe wet

Of de nieuwe wet alle problemen rondom de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers gaat oplossen is nog maar de vraag. Diverse belangenorganisaties en vakbonden hebben hun twijfels over de Wet DBA. Ze zijn bang dat deze wet voor extra regelwerk en rompslomp gaat zorgen. Verder vreest de Vakbond CNV dat de Belastingdienst niet strikt genoeg de modelovereenkomsten zal controleren en te gemakkelijk overeenkomsten goed zal gaan keuren. Er wordt ook geklaagd over gebrek aan goede informatie, waardoor veel zzp’ers onzeker zijn over wat er allemaal gaat gebeuren.

Meer weten? Vraag het aan uw ZZP boekhouder!

Wilt u meer weten over wat er allemaal voor u als zzp’er gaat veranderen. Laat u dan met raad en daad bijstaan door een zzp boekhouder die goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Vraag hier gratis en vrijblijvende offertes aan van zzp boekhouders bij u in de buurt!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar