Modelovereenkomst ZZP vervangt de VAR-verklaring

Zzp’ers kunnen binnenkort geen VAR-verklaring meer aanvragen. De VAR-verklaring is afgeschaft om de papieren rompslomp voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers te verminderen. Ook moet deze afschaffing leiden tot meer zekerheid over hoe de Belastingdienst een arbeidsrelatie beoordeelt. Verder komt de verantwoordelijkheid voor eventuele fraude nu bij zowel de zzp’er als de opdrachtgever te liggen. Maar wat komt er in de plaats van de VAR-verklaring?

Overeenkomst tussen zzp’ers en opdrachtgevers

In plaats van een VAR-verklaring kan er nu een modelovereenkomst tussen de zzp’er en de opdrachtgever voorgelegd worden aan de Belastingdienst om de arbeidsrelatie te beoordelen. De Belastingdienst bekijkt aan de hand van deze overeenkomst of er geen sprake is van een dienstverband en er eventueel loonheffing en sociale premies betaald moeten worden. De grote vraag die nu opspeelt bij veel zzp’ers is: wat moet er precies in die overeenkomst komen te staan? Daar bestaat nog veel onduidelijk over.

Boekhoudprogramma ZZP

Voorbeeldovereenkomsten van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft ondertussen diverse voorbeeldovereenkomsten op hun website geplaatst. Wanneer u als zzp’er een van deze overeenkomsten gebruikt is er geen sprake van een dienstbetrekking. Wanneer een zzp’er en een opdrachtgever volgens een van deze overeenkomsten werken, hoeft de opdrachtgever niet bang te zijn dat hij loonheffingen en sociale premies moet betalen. Het is echter niet verplicht om een van deze voorbeeldovereenkomsten te gebruiken.

Voor elke situatie een voorbeeldcontract?

Met deze voorbeeldovereenkomsten probeert de Belastingdienst te voorkomen dat zzp’ers en opdrachtgevers in grote aantallen hun eigen overeenkomsten ter beoordeling gaan insturen. Het probleem is dat de voorbeeldovereenkomsten die momenteel op de website van de Belastingdienst staan niet voor alle beroepen geschikt zijn. Er worden vele uiteenlopende beroepen uitgeoefend door zzp’ers, waardoor de voorbeeldcontracten in veel gevallen niet perfect aansluiten op de praktijk. Het zal voor de Belastingdienst erg lastig zijn om voor elke specifieke situatie een voorbeeldcontract op te stellen.

Hulp van een Boekhouder ZZP

Sociale premies, loonheffingen, arbeidsrelaties, overeenkomsten? Duizelen de woorden door uw hoofd en vindt u het moeilijk om alle nieuwe regeltjes bij te houden? Laat u dan niet gek maken en doe een beroep op een Boekhouder ZZP. De professionele zzp boekhouders die u hier kunt vinden, nemen graag deze last van uw schouders. Ze kijken samen met u naar uw situatie, geven advies en nemen u graag de lastige boekhoudkundige taken uit handen. Met de hulp van een Boekhouder ZZP kunt u zich met een gerust hart wijden aan waar u goed in bent.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar