Veel gestelde vragen over de nieuwe ZZP-modelcontracten

Binnenkort is het dan echt zo ver, de VAR komt te vervallen. Als zzp’er zult u vanaf 1 mei 2016 modelovereenkomsten gaan gebruiken om de arbeidsrelatie met uw opdrachtgevers duidelijk te maken. Op de website van de Belastingdienst kun u ondertussen al enkele voorbeelden van ZZP-modelcontracten vinden. In dit artikel vindt u antwoord op veel gestelde vragen over de nieuwe ZZP-modelcontracten.

Een modelcontract of een eigen overeenkomst opstellen?

U bent niet verplicht om de modelcontracten te gebruiken die u kunt downloaden op de website van de Belastingdienst. Het kan gebeuren dat ervoor uw vakgebied of uw specifieke werkzaamheden geen modelcontract beschikbaar is. Dan mag uw opdrachtgever zelf een overeenkomst opstellen om schijnzelfstandigheid uit te sluiten. Vervolgens kan hij dit contract laten keuren door de Belastingdienst.

Boekhoudprogramma ZZP

Mag ik als zzp´er zelf een overeenkomst opstellen?

Ja, dat is ook gewoon toegestaan. De Belastingdienst wijst er wel op dit alleen zinvol is wanneer de opdrachtnemer dit contract kan gebruiken voor alle opdrachtgevers. Is dat niet het geval, dan is het beter om als zzp´er te kiezen voor de ZZP-modelcontracten van de Belastingdienst die gerangschikt zijn naar branche en sector.

Welke soorten modelcontracten zijn er?

Tot nu toe heeft de Belastingdienst vier soorten modelovereenkomsten opgesteld. Het gaat om de volgende algemene contracten:

 • Modelcontract geen werkgeversgezag
  De opdrachtgever heeft volgens dit contract geen werkgeversgezag over de opdrachtnemer en hoeft dus geen loonheffingen in te houden en te betalen.
 • Modelcontract inhuur externe deskundige
  Onder dit contact kunnen deskundigen ingehuurd worden, denk hierbij aan deskundigen als managers, recruiters, accountants etc., zonder dat de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen.
 • Modelcontract tussenkomst
  Dit contract is bedoeld als overeenkomst van opdracht tussen intermediair en zzp’er. De intermediair wordt met dit contract gevrijwaard van loonheffing.
 • Modelcontract vrije vervanging
  Dit contact is bedoeld voor situaties waarin zzp’ers niet verplicht zijn om zelf de werkzaamheden uit te voeren en hiervoor iemand anders inschakelen, zonder dat ze hiervoor loonheffingen hoeven in te houden en te betalen.

Mag ik een ZZP-modelcontract naar eigen inzicht aanpassen?

Nee, u mag de door de Belastingdienst goedgekeurde ZZP-modelovereenkomsten niet zomaar aanpassen en gebruiken. Dit mag alleen in overleg en met goedkeuring van de Belastingdienst. Ook dient er in het contract een verwijzing te komen naar het ZZP-modelcontract dat u hiervoor hebt gebruikt. Met het wijzigen van de tekst en zonder verwijzing naar het betreffende ZZP-modelcontract loopt de opdrachtgever het risico dat hij alsnog loonheffingen moet inhouden en betalen.

Vanaf wanneer is het nieuwe ZZP-modelcontract verplicht?

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), waaronder de nieuwe ZZP-modelcontracten vallen, gaat in op 1 mei 2016. Er wordt hierbij wel een overgangsregeling gehanteerd tot 1 mei 2017, zodat opdrachtgevers en opdrachtnemers de kans krijgen om aan deze nieuwe werkwijze te wennen en hun werkwijze gedurende dit jaar eventueel aan te passen. De Belastingdienst houdt wel toezicht, maar zal nog geen repressieve handhavingsmaatregelen nemen. Is er sprake van overduidelijke fraude, dan wordt er uiteraard wel ingegrepen.

Mag in de overgangsperiode de VAR-verklaring nog gebruikt worden?

Nee, hoewel er een overgangsperiode ingesteld is, is 1 mei 2016 de definitieve vervaldatum van de VAR-verklaring. Het is dus vanaf deze datum ook niet meer mogelijk om een VAR-verklaring aan te vragen. Zzp’ers zullen vanaf 1 mei 2016 moeten gaan werken met een ZZP-modelovereenkomst.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar