Belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers en startende ondernemers

Ondernemer worden betekent o.a. dat u zelf voor uw verzekeringen moet zorgen. Bij mensen in loondienst is het de werkgever die automatisch premies afdraagt voor bijvoorbeeld ziektekosten en pensioen. Zorg daarom dat u goed op de hoogte bent van welke verzekeringen u als ondernemer nodig hebt. We helpen u hier op weg door u een overzicht te geven van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.

Ziektekostenverzekering

Iedereen is verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten, dat geldt dus ook voor ondernemers. Deze verzekering is opgebouwd uit twee gedeeltes, namelijk de basisverzekering die voor iedereen hetzelfde is en een inkomensafhankelijke bijdrage. Deze bijdrage, die Zvw (Zorgverzekeringswet) heet, betaalt u via een aanslag. In sommige gevallen kunt u in aanmerking komen voor een zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten voor uw ziektekostenverzekering.

Boekhoudprogramma ZZP

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Deze verzekering is niet verplicht voor ondernemers. Dan maar gelijk overslaan om de kosten te drukken, want de premies kunnen behoorlijk hoog zijn? Dat is meestal geen goed idee! Stelt u zich voor dat u ziek wordt en uw zaak niet meer kunt voortzetten: Hoe betaalt u dan uw hypotheek? En hoe onderhoudt u uw gezin? Zonder een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn de gevolgen niet te overzien. Het is belangrijk dat u voor uzelf de risico’s inschat, maar in de meeste gevallen is een arbeidsongeschiktheidsverzekering beslist aan te raden.

Levensverzekering en lijfrenteverzekering

Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor uw pensioen; het afsluiten van een levensverzekering kan dan een goed idee zijn. Dit houdt in dat u gedurende uw leven steeds geld inlegt. De verzekering wordt uitgekeerd bij overlijden of op een vooraf besproken moment. U bouwt dus een kapitaal op dat u kunt gebruiken als oudedagsvoorziening. Ook zorgt deze verzekering ervoor dat uw partner bij uw overlijden geen financiële problemen krijgt vanwege het alleen aflossen van uw hypotheek. Deze verzekering dekt dan de kosten. Een lijfrenteverzekering is vergelijkbaar en kan ook dienen als aanvulling op uw oudedagsvoorziening.

Rechtsbijstandverzekering

U krijgt als ondernemer van doen met allerlei mensen, zoals klanten, leveranciers en eventueel medewerkers. Waar mensen zijn, ontstaan conflicten. Soms kunnen deze conflicten tot een juridisch proces leiden met advocaatkosten, proceskosten, deurwaarderskosten, etc. U kunt daarom overwegen om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten die deze kosten vergoedt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als ondernemer bent u volledig aansprakelijk. U bent dus ook aansprakelijk met uw privévermogen. Zoals iedereen weet, zit een ongeluk in een klein hoekje. Het is dan ook aan te raden om deze verzekering te overwegen. Stel een klant bezeert zich in uw bedrijf, dan bent u aansprakelijk. Schadeclaims kunnen behoorlijk oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering kunt u zich tegen deze financiële gevolgen beschermen. De kosten worden dan door de verzekering vergoed.

Ondernemer en zwanger

Veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergoeden ook de kosten voor zwangerschap. Maar let op, niet alle verzekeringen vergoeden dit. Check dus goed de polisvoorwaarden. Sommige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen hebben voor het vergoeden van deze kosten een wachttijd van één of twee jaar. Verder zijn er ook arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die slechts een gedeelte van de kosten dekken, terwijl andere het volledig verzekerde bedrag dekken. Daarnaast kunt u ook een beroep doen op de ZeZ-regeling (Zwanger en Zelfstandig) van de overheid. Met deze regeling krijgt u voor 16 weken een zwangerschapsuitkering ter hoogte van maximaal het minimumloon. Voor het verkrijgen van de maximale ZeZ-uitkering moet u wel voldoen aan een urencriterium van minimaal 1225 uur per jaar.

Bestudeer en vergelijk de polisvoorwaarden

Voor alle verzekeringen die u wilt afsluiten is het belangrijk om u goed te laten adviseren. Maar dat niet alleen, bestudeer ook zelf goed de polisvoorwaarden, zodat u precies weet welke kosten wel en niet vergoed worden. Dit kan per verzekeraar soms behoorlijk verschillen. Vergelijk daarom ook altijd de polisvoorwaarden van verzekeringen van meerdere verzekeraars.

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar