Voor- en nadelen van boekhouden via Excel

Via welk systeem houdt u uw boekhouding bij? Kleine zzp’ers kiezen vaak voor Excel. De boekhouding voor zzp’ers is doorgaans redelijk eenvoudig, maar dan moet u natuurlijk wel voldoende kennis van boekhouding én Excel hebben. Anders kunnen er al snel fouten in sluipen. Dit kost een boekhouder veel tijd om te herstellen en daardoor worden uw boekhoudkosten hoger. Lees hier meer over de voor- en nadelen van boekhouden via Excel en ontdek wat de alternatieven zijn.

Excel is goedkoop en laagdrempelig

De belangrijkste reden waarom veel startende zzp’ers voor Excel kiezen is omdat het goedkoop is. Als starter hebt u zeker in het begin beperkte boekhoudactiviteiten en zult u nog niet zo veel facturen versturen. Kortom, het is gemakkelijk om het overzicht te houden. Daarnaast is het gebruik van Excel een manier om uw kosten laag te houden. Bijna alle computers zijn uitgerust met een Office-pakket waarin ook het programma Excel zit. Bovendien is Excel beschikbaar voor alle besturingssystemen, zodat u niet verplicht bent om een bepaald besturingssysteem te kiezen. Verder kent Excel handige bestaande sjablonen, die gemakkelijk te gebruiken zijn.

Boekhoudsoftware ZZP

Wat zijn de nadelen van boekhouden via Excel?

Hoewel het gemakkelijk lijkt om het overzicht te houden, kunnen er toch snel foutjes insluipen tijdens het boekhouden via Excel. Voor de spreadsheets in Excel is het namelijk wel belangrijk dat u kennis hebt van verschillende formules om efficiënt te werken. Ook moet u zelf handmatig de gegevens invoeren en verwerken. U begrijpt wel dat hiermee al snel wat mis kan gaan. Een foutje is zo gemaakt en blijft vaak onopgemerkt, totdat u er een professionele boekhouder naar laat kijken. In Excel zult u ook meerdere keren dezelfde informatie moeten invoeren. Dit kost behoorlijk wat tijd. Die tijd besteedt u als zzp liever aan uw vakgebied, zodat u uw klanten beter van dienst kunt zijn en meer kunt verdienen. Een ander nadeel is dat u geen automatische koppelingen kunt maken met andere systemen om diverse processen op elkaar af te stemmen.

Onnodig hoge boekhoudkosten

Veel zpp’ers denken ‘dat doe ik wel even, mijn boekhouding opzetten in Excel’. Wanneer ze vervolgens hun boekhouding na een tijdje laten controleren door een boekhouder, dan komen ze erachter dat ze toch van alles over het hoofd hebben gezien en mogelijk hier en daar fouten hebben gemaakt. Dit is een grote frustratie voor zzp boekhouders en een onnodig grote aanslag op uw portemonnee. Dit is een typisch voorbeeld van ‘Goedkoop is duurkoop’. Uw boekhouder zal er namelijk behoorlijk wat tijd mee bezig zijn om uw boekhouding weer perfect op de rails te krijgen. Ook is het te hopen dat er op fiscaal vlak geen fouten ingeslopen zijn, want dan kunt u ook nog eens de Belastingdienst aan de deur krijgen!

Wat zijn de alternatieven?

Steeds meer ondernemers maken gebruik van handige online boekhoudsystemen. Er bestaan allerlei online boekhoudsystemen die u op weg kunnen helpen. Met als voordeel dat ze heel eenvoudig te gebruiken zijn met invoerschermen die zich als vanzelf wijzen. Voorbeelden zijn: e-Boekhouden.nl, Exact, Reeleezee en Offective. U voert gemakkelijk uw in- en verkopen in, uw doet uw btw-aangiften, maakt facturen aan, etc. Bovendien hebt u met een online systeem altijd en overal toegang tot uw boekhouding. Sommige van deze boekhoudpakketten zijn geheel gratis, andere zijn gedurende een bepaalde periode gratis beschikbaar (van enkele maanden tot een jaar), zodat u het een tijdje kunt uitproberen voordat u op de betaalde versie overgaat. Door met een dergelijk online boekhoudsysteem te werken kunt u uw boekhouder heel wat werk en frustratie besparen en houdt u zelf geld over!

Hulp nodig?

Kunt u wel wat hulp en advies gebruiken bij het organiseren van uw zzp boekhouding? Of wilt u weten welk boekhoudsysteem voor u het beste is? Roep dan op tijd de hulp in van een boekhouder. Hiermee voorkomt u frustraties, onnodig hoge kosten en boetes van de Belastingdienst!

Vergelijk en bespaar

Gratis boekhouders vergelijken in uw regio?

Ontvang vrijblijvend tot 4 offertes binnen 24 uur in uw mailbox.
Vergelijk en bespaar