Zzp’ers opgelet: controleer uw voorlopige aanslag!

Als zzp’er hebt u mogelijk al die bekende blauwe brief in de bus gekregen. Hierin zit uw voorlopige aanslag voor 2020 van de Belastingdienst. Deze brief valt doorgaans in december of januari in de brievenbus. Zeker als zzp’er is het belangrijk om deze voorlopige aanslag te controleren, want mogelijk zijn er enkele veranderingen in uw situatie. U gaat misschien vanwege bepaalde omstandigheden meer of minder verdienen? Door uw voorlopige aanslag meteen te controleren voorkomt u dat u bij de definitieve aanslag veel moet bijbetalen.

Is er iets veranderd in uw situatie?

Het kan zijn dat u hebt besloten om minder uren te gaan werken of misschien zijn uw opdrachten teruggelopen en verwacht u minder inkomsten? Dan moet u er rekening mee houden dat u mogelijk geen beroep meer kunt doen op specifieke aftrekposten voor ondernemers. Andere factoren die van invloed zijn op uw voorlopige aanslag zijn:

  • Een extra lening aanvragen
  • Een grote investering doen (pand, machine, auto, etc.)
  • De verkoop van een huis
  • Veranderde hypotheekrente
  • U gaat scheiden
  • U gaat met pensioen
  • Overlijden van uw fiscale partner

Wat te doen na ontvangst van de voorlopige aanslag?

Na de btw-aangifte over het vierde kwartaal is het een aanrader om meteen de voorlopige aanslag te controleren. U weet nu wat de omzet was in het afgelopen jaar en wat hiervan de consequenties zijn voor de inkomsten in het volgende jaar. Voorziet u bijvoorbeeld dat u in 2020 veel minder uren zult werken voor uw zaak, dan kan dit onder meer gevolgen hebben voor uw zelfstandigenaftrek (€ 7030 in 2020). U hebt hier alleen recht op als u minimaal 1225 uur voor uw zaak werkt. Hebt u vanwege minder uren hier geen recht meer op? Dan gaat u meer belasting betalen in 2020.

Voorlopige aanslag aanpassen

Hebt u te maken met een of meerdere van bovenstaande situaties en veranderingen? Dan is het belangrijk om uw voorlopige aanslag te checken en eventueel aan te passen, om te voorkomen dat u straks veel bij moet betalen. Via de website van de Belastingdienst kunt u uw voorlopige aanslag wijzigen. Niet alleen in uw persoonlijke situatie kunnen er zich wijzigingen voordoen, er kunnen ook wetswijzigingen doorgevoerd worden. Deze kunnen consequenties hebben voor uw voorlopige aanslag. Deze wetswijzigingen worden echter al door de Belastingdienst verwekt in uw voorlopige aanslag.

Hebt u een goed inzicht in uw financiële situatie als zzp’er?

Voor ondernemers is er niets zo belangrijk als een goed inzicht in hun financiën. Maakt u zich zorgen over uw financiën, dan is dit nog belangrijker. Uw voorlopige aanslag van de Belastingdienst is hierbij een belangrijk hulpmiddel, want hierdoor weet u wat u elke maand aan inkomstenbelasting en voor de bijdrage voor de zorgverzekeringswet moet betalen. U weet waar u aan toe bent en hebt een beter inzicht in uw financiële situatie. Wilt u voortdurend goed op de hoogte zijn van de financiële situatie van uw zaak, dan is het verstandig om een boekhouder zzp in te schakelen. Dit is ook uw vertrouwenspersoon voor raad en daad bij veranderingen. Neem hier gerust contact met ons op voor meer informatie.

Vergelijk gratis

Ook boekhouders vergelijken in uw regio?

Vergelijk, kies en bespaar. Binnen 24 uur reactie!
Vergelijk gratis